Aparat dentar safir Cluj
Aparatul dentar din safir este asemănător cu un aparat dentar metalic, cu diferența că brackeții sunt realizați din safir, pe baza unei tehnologii superioare.
Un zâmbet frumos și sănătos reflectă starea generală de sănătate orală, fiind un indicator al unei igiene adecvate. Din nefericire, însă, mulți oameni cu o igienă orală optimă, inclusiv copii sau adolescenți, se confruntă cu probleme de aliniere a dinților care le pot afecta atât aspectul estetic, cât și funcționalitatea sistemului dentar. Tratamentul ortodontic este recomandat în astfel de situații, pentru a corecta problemele de aliniere a dinților, cât și alte anomalii dentare sau maxilare.
Ce este aparatul dentar din safir?
În zilele noastre, pacienții adulți sunt foarte preocupați atât de funcționalitatea și eficiența unui aparat dentar, cât și de estetica danturii lor în momentul în care poartă unul.
Aparatul dentar din safir este asemănător cu un aparat dentar metalic, cu diferența că brackeții sunt realizați din safir, pe baza unei tehnologii superioare.
Safirul este un material rezistent – al doilea cel mai rezistent material nemetalic, după diamant, obținându-se astfel un aparat dentar rezistent, transparent și foarte estetic.
De asemenea, arcul care trece prin brackeții din safir poate fi de o culoare albă, discretă.
Aparatul dentar din safir reprezintă o foarte bună alternativă estetică la aparatul dentar metalic, fiind în același timp și foarte eficient. Aparatul dentar din safir poate corecta alinierea necorespunzătoare sau poziționarea neuniformă a dinților.
Design-ul elegant și materialele de înaltă calitate fac aparatul dentar din safir aproape invizibil, confortabil de purtat, durabil, obținându-se în același timp rezultate rapide.
Cum funcționează aparatul dentar din safir?
La fel ca în cazul aparatului dentar metalic, funcția aparatului dentar din safir este de a îndrepta dinții prin exercitarea unei forțe controlate asupra fiecărui dinte al pacientului.
Medicul ortodont efectuează toate investigațiile necesare și apoi creează un plan de tratament complet personalizat, astfel încât aparatul dentar din safir să se potrivească perfect pe fiecare dintre arcadele dentare ale pacientului.
Aparatul dentar din safir poate corecta multe probleme orale precum malocluzie, dinți strâmbi, goluri între dinți, mușcătură deschisă, mușcătură încrucișată și altele.
Cat timp trebuie purtat aparatul dentar din safir?
Durata pentru care este recomandată purtarea aparatului dentar din safir poate varia în funcție de complexitatea cazului și de nevoile individuale ale fiecărui pacient. În general, însă, tratamentul ortodontic cu un aparat dentar durează între 6 și 18 luni. În cazul în care tratamentul este necesar pentru îndreptarea unui număr redus de dinți sau dacă există o anomalie minoră (precum o spațiere redusă), durata poate fi de doar 6 luni. În schimb, în cazurile mai complexe, cum ar fi corectarea unei malocluzii severe sau alinierea unui număr mare de dinți, durata tratamentului poate depăși uneori chiar și 18 luni.
Aparat dentar safir – Avantaje și dezavantaje
Avantaje aparat dentar din safir
- Aparatul dentar din safir are brackeții transparenți, care se camuflează cu dinții tăi;
- Aparatul dentar din safir este discret, foarte estetic, fiind aproape invizibil;
- Aparatul dentar din safir are un preț mai redus decât aparatul dentar invizibil fără brackeți (Spark Aligner);
- Brackeții din safir sunt asemenea unor bijuterii pe dinți;
- Safirul are o rezistență foarte ridicată, aproape cât cea a diamantului;
- În timpul tratamentului ortodontic, brackeții din safir nu își modifică culoarea;
- Aparatul dentar din safir este potrivit pacienților de toate vârstele;
- Aparatul dentar din safir are o eficiență crescută.
Dezavantaje aparat dentar din safir
- Presupune costuri mai ridicate decât în cazul unui aparat dentar ceramic sau a unui aparat dentar metalic;
- Igiena dentară se impune după fiecare masă;
- La finalul tratamentului ortodontic cu aparat dentar din safir, va trebui să porți un aparat dentar de contenție.
Cat costa un aparat dentar din safir? Pret:
Prețul unui tratament ortodontic cu aparat dentar din safir poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea tratamentului necesar, costurile aferente consultațiilor premergătoare și costurile de întreținere a aparatului dentar pe durata tratamentului (pot include consultații periodice de urmărire și ajustări ale aparatului, înlocuirea oricăror componente necesare și alte servicii de întreținere).
Aparat dentar din safir vs. aparat dentar metalic - Care este diferenta?
Aparatul dentar din safir este cunoscut pentru rezistența sa excelentă. Brackeții din safir sunt durabili și rezistă în timp, fiind puțin probabil să se deformeze, să se rupă sau să se zgârie pe parcursul tratamentului ortodontic. Aparatul dentar metalic, pe de altă parte, are o rezistență similară, însă există o posibilitate mai mare ca brackeții metalici să se deterioreze sau să se îndoaie.
Diferența majoră dintre cele două tipuri de aparate dentare constă însă în capacitatea aparatului dentar din safir de a se camufla cu culoarea naturală a dinților, lucru care-l face foarte estetic. În ceea ce privește durata tratamentului, nu există o diferență semnificativă în durata tratamentului între aparatul dentar din safir și cel metalic.
În schimb, pot exista diferențe în ceea ce privește costurile, aparatul dentar din safir fiind mai costisitor, lucru ce se datorează materialelor de înaltă calitate utilizate în confecționarea brackeților din safir, care pot crește costul tratamentului ortodontic.
Diferenta de pret dintre aparat dentar metalic & safir
Aparatul dentar din safir utilizează brackeți fabricați din cristale de safir transparente, care sunt mai scumpe decât brackeții metalici. În consecință, diferența de preț dintre cele două materiale poate contribui la creșterea costului aparatului dentar din safir. Procentual, costul tratamentului cu aparat dentar din safir este cu 10% până la 35% mai costisitor decât costul unui tratament ortodontic cu aparat dentar metalic. Diferența de preț este justificată inclusiv de estetica superioară și de rezistența mai mare a aparatului de safir.
Aparat dentar din safir sau ceramic
Aparatul dentar din safir este un dispozitiv utilizat în tratamentul ortodontic, format din brackeți transparenți confecționați din cristale de safir, care sunt montate pe dinții pacientului pentru a corecta poziția și alinierea acestora.
Pe de altă parte, aparatul dentar ceramic este un dispozitiv utilizat în tratamentul ortodontic, ai cărui brackeți sunt fabricați din ceramică sau porțelan. Ambele tipuri de aparate dentare au avantaje estetice față de aparatul dentar metalic, deoarece brackeții lor sunt mai puțin vizibili. Cu toate acestea, brackeții din ceramică au dezavantajul faptului că sunt mai fragili.
În stadiile incipiente, un aparat dentar nu oferea și estetică, fiind realizat cu preponderență din metal. Astăzi, estetica reprezintă un aspect care nu mai trece neobservat. Aparatul dentar din safir și aparatul dentar ceramic reprezintă două opțiuni care oferă atât eficiență, cât și estetică.
Atât aparatul dentar din safir, cât și aparatul dentar ceramic sunt opțiuni excelente pentru a efectua un tratament ortodontic, fără a neglija estetica danturii tale. Ele pot fi folosite atât de copii, adolescenți, cât și de adulți.
Mai jos punctăm aspectele celor două tipuri de aparate dentare, ca pacientul să poată analiza diferențele și să-și dea seama ce își dorește.
Caracteristici specifice aparatului dentar din safir
- Brackeții sunt foarte rezistenți, fiind realizați din safir, care are o duritate aproape cât cea a diamantului;
- Aparatul dentar din safir are brackeții transparenți, care vor adopta culoarea dinților tăi;
- De la distanță aparatul dentar din safir este aproape insesizabil;
- Brackeții din safir nu se pigmenteză în urma consumului unor alimente precum vin roșu, cafea etc;
- Brackeții din safir au o foarte bună aderență pe dinți;
- Costul unui aparat dentar din safir este mai ridicat decât cel al unui aparat dentar metalic sau al unui aparat dentar ceramic;
- Brackeții din safir nu provoacă disconfort la nivelul obrajilor.
Caracteristici specifice aparatului dentar din ceramic
- Brackeții ceramici au o rezistență mai mică față de brackeții din safir, așa că este necesar să ai grijă la alimentele mai tari sau la cele lipicioase;
- Brackeții ceramici un ton alb, opac, așa că nu se observă atunci când zâmbești;
- Din pricina culorii lor deschise, brackeții din ceramică se pot pigmenta foarte ușor. De aceea este nevoie de o atenție sporită la igiena orală în timpul purtării unui aparat dentar ceramic;
- Fumatul poate duce la îngălbenirea brackeților ceramici;
- Tratamentul ortodontic cu aparat dentar ceramic este mai puțin costisitor decât cel cu aparat dentar din safir;
- Datorită formei lor, brackeții aparatului dentar ceramic nu generează niciun tip de disconfort la nivelul gingiilor, părții interioare a buzelor sau obrajilor.
Ce tip de aparat este mai rezistent, ceramic sau safir?
Ceramica este un material ușor mai casant, astfel că riscul fracturii unui bracket poate fi mai mare în cazul mușcării din alimente mai tari sau a practicării unor sporturi de contact.
Fractura unui bracket ceramic nu este o problemă atât de gravă, dar implică staționarea tratamentului ortodontic până la înlocuirea bracketului.
Brackeții din safir au o duritate foarte mare, aproape cât cea a diamantului. Astfel, aparatul dentar din safir este unul foarte rezistent.
Care este diferenta de durata a tratamentului intre apartul safir vs. ceramic?
Uneori, tratamentul ortodontic cu aparat dentar ceramic tinde să fie un proces mai durabil decât în cazul aparatului dentar din safir, iar acest lucru poate fi din pricina faptului că brackeții ceramici exercită mai puțină forță asupra dinților.
Diferenta de pret aparat dentar safir vs. ceramic
Aparatul dentar din safir și celaparatul dentar ceramic implică aceleași principii de bază în tratamentul ortodontic. Astfel, nu doar că numărul vizitelor la medic pentru ajustări periodice și verificări este, în general, similar pentru ambele tipuri de aparate dentare, dar și prețul poate fi unul foarte apropiat. În clinica noastră, nu există diferențe de preț între cele două aparate dentare.
Recomandari de igiena dentară cu aparat dentar din safir
Menținerea unei bune igiene orale este obligatorie pe perioada purtării unui aparat dentar din safir, deoarece placă bacteriană se poate depune pe suprafața brackeților aparatului dentar, ceea ce poate duce la apariția cariilor dentare, inflamației gingiilor și a altor probleme dentare. Următoarele recomandări generale pentru igiena dentară te pot ajuta să previi eventualele probleme orale:
- periază dinții de cel puțin două ori pe zi;
- clătește gura cu apă după fiecare masă;
- folosește ața dentară;
- folosește periuțe interdentare acolo unde ața dentară nu poate pătrunde;
- utilizează apă de gură fără alcool;
- nu mușca din alimente mai tari, taie-le în bucățele mai mici și apoi consumă-le;
- evită să consumi alimente lipicioase.
Intrebari frecvente despre aparat dentar safir
Brecketii aparatului dentar din safir se pateaza in timp?
Brackeții aparatului dentar din safir au o rezistență superioară la pătare față de alte materiale folosite în confecționarea aparatelor dentare, cum ar fi cele din metal. Safirul este un material translucid și rezistent la decolorare, ceea ce înseamnă că aparatul dentar din safir are o tendință redusă de a se păta în timp. Cu toate acestea, menținerea unei bune igiene orale pe tot parcursul tratamentului rămâne esențială, pentru a evita formarea unor depuneri de tartru pe dinți și implicit pe brackeți.
Mi se vor stramba dintii dupa ce nu mai port aparatul dentar din safir?
Riscul de recidivă sau de revenire a dinților in poziția anterioară începerii tratamentului este unul extrem de redus, cu condiția respectării indicațiilor oferite de către medicul ortodont. Deși există posibilitatea ca dinții să se miște ușor de la poziția corectată înapoi spre poziția lor inițială, acest lucru poate fi prevenit prin purtarea unui dispozitiv de contenție (retainer). Dispozitivele de contenție, similare cu aparatele dentare, sunt concepute pentru a menține dinții în poziția corectată obținută în timpul tratamentului ortodontic și pentru a preveni mișcarea lor necontrolată înapoi la poziția inițială.
Cat de des trebuie sa merg la control daca am aparat dentar din safir?
Frecvența vizitelor de control la ortodont în timpul purtării unui aparat dentar din safir poate varia în funcție de complexitatea cazului și de recomandările medicului. În general, este recomandată vizitarea medicului la intervale de aproximativ 4 până la 8 săptămâni.
Tarife
Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.
Ai întrebări despre tarifele noastre?
Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.