Extractii Dentare Cluj

Extracțiile dentare reprezintă proceduri comune în domeniul stomatologic, efectuate pentru a îndepărta dinții care nu mai pot fi salvați prin tratamente conservatoare, în vederea evitării unor complicații ulterioare și pentru a menține sănătatea și funcționalitatea generală a cavității bucale. Majoritatea extracțiilor dentare sunt efectuate de către medici cu specializare în chirurgie orală sau stomatologie generală și nu determină complicații.

Ce este o extracție dentară 

Extracția dentară este un procedeu stomatologic în timpul căruia un dinte este îndepărtat din alveolă (cavitatea osului), folosind instrumente specifice, precum clești și elevatoare. De cele mai multe ori, cu excepția cazului în care este efectuată pentru a putea permite desfășurarea unui tratament ortodontic, extracția dentară este considerată o ultimă opțiune în tratamentul stomatologic.

Când este nevoie de o extracție dentară - Cauze

Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să fie nevoie să ți se scoată un dinte. Câteva dintre cauzele care duc la extracția unui dinte sunt:

  • Cariile dentare severe;
  • Bolile gingivale (boala parodontală sau parodontoza);
  • Un dinte rupt care nu poate fi reparat;
  • Un abces (puroi) la nivelul gingiilor sau în jurul dinților;
  • Dinții înghesuiți – atunci când dinții nu au suficient spațiu în maxilar;
  • Molarii de minte care nu au ieșit în totalitate – atunci când provoacă probleme dentare precum durere, umflare și infecție.

Tipuri de extracții dentare

Anumite criterii, precum dificultatea procedurii, localizarea dintelui de extras și scopul intervenției, pot fi folosite pentru clasificarea extracțiilor dentare.

Extracție dentară monoradiculară 

Presupune extracția dinților cu o singură rădăcină (dinții frontali – incisivi și canini) și premolarii. Deoarece nu necesită secționarea dinților, cât și fiindcă poziția dinților este una ușor accesibilă, extracția dentară monoradiculară este considerată o extracție dentară simplă.

Extracție dentară pluriradiculară

Presupune extracția dinților care au mai multe rădăcini. Acești dinți sunt mai dificil de extras și vor fi secționați înainte de a fi extrași. Secționarea sau împărțirea dinților în bucăți mai mici este necesară pentru a minimiza traumatismul asupra țesuturilor înconjurătoare, precum și pentru a reduce riscul de fractură a osului. Dinții pluriradiculari pot prezenta adesea un grad mai mare de complicații și pot necesita abordări chirurgicale mai avansate pentru extracție.

Extracție molar de minte 

De cele mai multe ori, erupția lor poate fi incompletă sau incomodă, ceea ce poate duce la diverse complicații. Molarii de minte se pot extrage atunci când, prin erupția lor, împing ceilalți dinți și le pot modifica poziția.

Extracție molar de minte inclus

Molarul de minte inclus este un molar care nu a erupt complet și este blocat parțial sau complet în osul maxilarului sau mandibulei. Molarul de minte inclus poate cauza disconfort și poate duce la complicații dentare. De asemenea, poate exercita presiune asupra dinților vecini, modificându-le poziția sau potențialul de aliniere. Extracția unui molar de minte inclus poate fi mai complexă decât extracția unui molar care a erupție complet.

Extracție molar de minte semiinclus 

Molarul semiinclus este un molar care a erupție parțial, iar o parte din coroană este vizibilă în cavitatea orală, în timp ce o parte rămâne acoperită de țesut gingival. La fel ca în cazul unui molar inclus, cel semiinclus poate determina complicații și în general necesită extracție. O extracție măsea de minte semiinclusă poate fi la fel de complexă ca extracția măselei de minte incluse, deoarece extracția acestor dinți implică secționarea lor și îndepărtarea fragmentelor individuale.

Extracție dentară - canin 

Caninii sunt dinții cu cea mai mare putere de tăiere, cu un rol fundamental în funcția masticatorie, care influențează totodată semnificativ aspectul zâmbetului. În cazul unor carii extinse sau a unor afecțiuni parodontale avansate, medicul stomatolog poate recomanda extracția caninilor. Pentru a recăpăta aspectul normal al danturii, după extracția dentară a unui canin este necesară plasarea unui implant.

Extracție dentară - canin inclus 

Caninul inclus este un canin care nu a erupție complet și este blocat în osul maxilarului sau mandibulei. Extracția unui canin inclus poate fi necesară pentru a preveni complicații ulterioare, cum ar fi dislocarea dinților vecini sau deformarea poziției dinților pe arcada dentară.

Extracție dentară - canin semiinclus 

La fel ca în cazul unui molar semiinclus, caninul semiinclus nu a reușit să erupă complet și să-și ocupe poziția normală pe arcada dentară. În funcție de poziția dinților și de motivul pentru care caninul nu a reușit să erupă complet, caninul semiinclus poate fi ajutat să erupă, fără a fi necesară extracția sa. 

Extracție dentară cu alveotomie 

Extracția dentară cu alveotomie este adesea necesară atunci când dintele este situat adânc în os, când forma sau dimensiunea rădăcinii fac extracția dificilă sau complicată, cât și atunci când dintele este fracturat sau când este necesară îndepărtarea unei cantități semnificative de os pentru a permite extracția. În timpul procedurii de extracție cu alveotomie, medicul stomatolog poate efectua o incizie în gingie pentru a oferi acces la dinte și pentru a expune rădăcina. Apoi, folosind instrumente chirurgicale specializate, va îndepărta țesutul osos înconjurător pentru a ajunge la dinte și pentru a facilita extracția acestuia.

Cât costă o extracție dentară în Cluj - Preț

Prețul unei extracții dentare poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi complexitatea procedurii, numărul de dinți care trebuie extrași, tipul de anestezie utilizat și eventualul cost al medicamentelor folosite după extracție. Extracțiile dentare simple ale dinților monoradiculari au un preț mai mic decât extracțiile complexe.

Tabel Proceduri Medicale
Procedură Medicală Preț (RON)
Extracție dinte monoradicular 250
Extracție dinte pluriradicular 350
Extracție dinte parodontotic 200
Extracție dinte temporar 150
Extracție alveoloplastică 350
Extracție molar de minte 350
Odontectomie molar minte parțial/total inclus 500-700
Odontectomie canin inclus 500
Descoperire chirurgicală canin (include sistemul de ancoraj) 400

Cum ne pregătim pentru extracțiile dentare 

Medicul stomatolog îți va explica cum să te pregătești pentru procedură. Te va întreba despre istoricul tău stomatologic și medical. Este important să îi spui medicului stomatolog despre orice afecțiuni medicale, alergii sau intervenții chirurgicale recente, precum și despre orice medicamente pe care le iei. Vei avea dintele (sau dinții) îndepărtați sub anestezie locală. Acest lucru te va ajuta să nu simți deloc durere, deși vei simți în continuare o ușoară presiune.

Anestezia la extracțiile dentare

Anestezia este o parte importantă a procedurii de extracție dentară, deoarece elimină probabilitatea de apariție a durerii în timpul procedurii. Există două tipuri principale de anestezie utilizate în extracțiile dentare: anestezia locală și anestezia totală.

Majoritatea extracțiilor dentare sunt realizate folosind anestezie locală (implică administrarea unui anestezic local în zona dintelui care urmează să fie extras). În cazuri limitate, în extracțiile chirurgicale majore sau în cazul pacienților cu dizabilități, alergie la anestezicul local sau cu anxietate severă, se poate recurge la utilizarea anesteziei totale. În timpul anesteziei totale, pacientul primește un anestezic intravenos care îl plasează într-o stare de somn adânc controlat.

Modalități de extragere a dintelui 

Folosind criteriul complexității procedurii sau a modului de extragere a dintelui, extracțiile dentare se împart în extracții simple (ce presupun îndepărtarea dinților care sunt vizibili în cavitatea orală și care nu necesită proceduri chirurgicale mai complexe) și extracții complexe (pot necesita secționarea dinților sau îndepărtarea fragmentată).

Extracția dentară simplă 

Majoritatea extracțiilor dentare efectuate în cabinetul stomatologic sunt considerate unele simple, deoarece presupun îndepărtarea dinților care sunt vizibili în cavitatea orală. În cazul unei extracții simple, dintele este îndepărtat din alveolă folosind exclusiv clești și elevatoare.

Extracția chirurgicală a dintelui 

Extracția chirurgicală este necesară atunci când dintele este situat sub gingie sau în osul maxilarului sau mandibulei și nu poate fi îndepărtat folosind metodele standard de extracție. Procedura poate fi realizată de către un medic stomatolog specializat în chirurgie orală și maxilo-facială sau de către un chirurg dentist. În timpul extracției chirurgicale, poate fi necesară efectuarea unei incizii în gingie pentru a oferi acces la dinte și pentru a îndepărta țesuturile sau oasele care îl acoperă.

Indicații după extracția dentară 

Este posibil ca gingia să sângereze câteva minute după ce ți-a fost scos dintele. Medicul stomatolog îți va oferi o compresă moale pe care trebuie să o muști în primele două ore pentru a opri sângerarea. După această perioadă, poți îndepărta și arunca acea compresă și poți să mănânci alimente foarte moi. Un lucru foarte important de reținut este faptul că nu ai voie să clătești cavitatea bucală în ziua extracției dentare, pentru a nu provoca o hemoragie.

Ce să nu faci după o extracție dentară 

Pentru a nu exista riscul unor complicații, după extracție, în primele 24-48 de ore, este important să eviți, printre altele:

  • clătirea gurii;
  • fumatul sau consumul de alcool;
  • atingerea zonei în care a fost efectuată extracția cu limba sau cu degetele;
  • consumul alimentelor dure sau fierbinți;
  • efectuarea de exerciții fizice.

Este recomandat, de asemenea, ca în primele ore să eviți consumul de alimente pe partea plăgii postextracționale și să consumi alimente lichide sau semi-lichide.

Tratament după extracția dentară 

Înainte de a merge acasă, medicul stomatolog sau chirurgul îți va da sfaturi despre îngrijirea locului care a rămas după extracție. Ei îți pot recomanda analgezice și ți-ar putea prescrie câteva antibiotice pentru a reduce șansele de a dezvolta o infecție.

Recuperarea după extracția dentară 

Majoritatea pacienților pot reveni la rutina lor normală în aceeași zi. Dacă ai avut o extracție chirurgicală mai dificilă, va dura câteva zile pentru a te recupera. Efectul anestezicului local trece în decurs de câteva ore. Nu consuma alimente sau băuturi fierbinți până când nu trece efectul anestezicului, pentru că există riscul să îți arzi gingiile și obrajii.

S-ar putea să simți durere odată ce anestezicul dispare. Dacă ai nevoie de ameliorarea durerii, poți lua medicamentele prescrise de către medicul stomatolog așa cum acesta ți-a indicat. Odihnește-te cât mai mult posibil și ține capul sus pentru a reduce sângerarea. De asemenea, în primele 24 ore nu ai voie să fumezi sau să faci efort fizic intens. Timp de aproximativ 10 zile după extracția dentară încearcă să reduci efortul fizic intens la minim.

Riscuri și complicații privind extracțiile dentare

Extracțiile dentare sunt proceduri stomatologice comune și în general sigure, dar care, în cazuri limitate, pot determina anumite complicații. Principalele riscuri și complicații asociate cu extracțiile dentare includ:

  • sângerarea excesivă (o sângerare ușoară este normală după extracția dentară, dar uneori poate să apară o sângerare excesivă, care necesită intervenție medicală);
  • infecție a plăgii (apare în mod special atunci când nu se respectă regulile de igienă bucală sau când cheagul de sânge nu se formează corect în zona extracției);
  • dislocarea prematură a cheagului de sânge (poate duce la alveolită secundară, o afecțiune asociată cu durere intensă și expunerea osului);
  • leziuni ale nervilor (extracția dentară poate afecta nervii din apropiere, cum ar fi nervul alveolar inferior, ceea ce poate provoca amorțeală sau senzații de furnicături la nivelul buzei sau al bărbiei);
  • fractură a osului (în cazul dinților impactați sau cu rădăcini fragile, poate să apară o fractură a osului în timpul procedurii de extracție).

Înlocuirea dinților extrași

Odată ce ai făcut o extracție dentară, medicul stomatolog îți va recomanda să umpli golul lăsat de dintele extras. Golurile lăsate de dinții lipsă pot pune presiune pe dinții vecini, pot afecta modul în care muști și te fac mai susceptibil la carii și boli ale gingiilor. Unele dintre opțiunile de tratament disponibile pentru înlocuirea dinților lipsă sunt:

Implanturile dentare 

Un implant dentar este o soluție discretă, pe termen lung, pentru înlocuirea dinților lipsă. Un implant dentar în sine este un șurub de titan care este plasat direct în osul maxilarului, înlocuind rădăcina lipsă a dintelui, peste care se aplică o lucrare protetică numită coroană dentară.

Coroana dentară, concepută din materiale cu durabilitate ridicată, imită aspectul și funcția unui dinte natural. Rezultatul final este un dinte artificial care se integrează perfect în estetică zâmbetul și care redă funcționalitatea orală.

Punțile dentare

O punte dentară înlocuiește un dinte lipsă folosind un dinte protetic care este lipit de dinții naturali de ambele părți ale golului. Este important ca dinții naturali pe care este ancorată puntea să fie sănătoși și suficient de puternici. În caz contrar, dacă dinții nu pot susține puntea, alte soluții de înlocuire a dintelui pierdut sunt luate în calcul.

Protezele dentare

Protezele dentare sunt cadre detașabile care poartă unul sau mai mulți dinți. Sunt potrivite pentru umplerea mai multor goluri sau dacă nu sunt deloc dinți în cavitatea bucală. Deși protezele reprezintă o opțiune mai convenabilă și mai accesibilă pentru înlocuirea dinților lipsă, ele necesită o adaptare inițială și pot fi mai puțin stabile decât implanturile dentare sau punțile dentare fixe. Cu toate acestea, protezele dentare pot fi ajustate și reglate în timp pentru a asigura un confort optim.

Igiena după extracția dentară 

În primele 24 ore după extracția dentară nu ai voie să clătești cavitatea bucală cu nimic. Din a doua zi poți începe să te speli pe dinți, dar ține periuța departe de zona care se vindecă, pentru început, periind mai aproape de ea în fiecare zi. Cu toate că periajul este destul de dificil în zona care se vindecă, este nevoie de o deosebită atenție la resturile alimentare care nu pot să rămână blocate acolo, pentru a evita o infecție nedorită.

Pentru a reduce riscul de sângerare și pentru a promova vindecarea, în primele zile după extracție este important să eviți fumatul și să consumi alimente și băuturi reci sau la temperatura camerei. Asigură-te că urmezi cu atenție instrucțiunile medicului stomatolog și nu ezita să contactezi medicul dacă ai întrebări sau nelămuriri despre igiena dentară după extracție.

Întrebări frecvente privind extracția dentară 

Ce fac dacă am o infecție după extracția dentară?

Dacă suspectezi că ai o infecție după o extracție dentară, este important să consulți în cel mai scurt timp medicul stomatolog. Semnele care sugerează infecția dentară includ:

  • durere persistentă sau intensificată în zona de extracție, care nu se ameliorează după administrarea medicamentelor analgezice;
  • sensibilitate excesivă în zona afectată;
  • roșeață sau aspect inflamat al gingiilor din jurul zonei de extracție;
  • sângerare persistentă;
  • gust sau miros neplăcut în gură;
  • febră sau senzație de slăbiciune generală.

Infecțiile după extracția dentară pot să apară în cazul în care nu se respectă igiena orală corespunzătoare, se dislocă cheagul de sânge sau bacteriile din cavitatea bucală se înmulțesc și pătrund în zona afectată.

Ce pot mânca după extracția dentară?

După o extracție dentară, este recomandat să consumi alimente moi, ușor de mestecat și digerat, care nu vor irita zona de extracție și vor ajuta la promovarea vindecării. Unele opțiuni includ:

  • supa cremă sau supa de legume;
  • piureuri de legume sau fructe;
  • iaurtul sau budinca;
  • ouăle fierte moi;
  • sucurile naturale sau smoothie-urile.

Ce nu am voie să mănânc după extracția dentară?

Pentru a facilita recuperarea, după o extracție dentară este necesară evitarea alimentelor fierbinți sau dure, care pot determina dislocarea cheagului de sânge format în zona de extracție. Dislocarea prematură a cheagului de sânge poate duce la sângerare excesivă și poate întârzia procesul de vindecare. În plus față de alimentele fierbinți sau dure, după o extracție dentară se recomandă a se evita băuturile carbogazoase sau alcoolice, alimentele care se pot bloca în alveolă și alimentele picante.

Se pot face mai multe extracții dentare simultan? 

Extracția multiplă, deși rară, poate fi efectuată la anumiți pacienți, dacă nu există considerații specifice pentru fiecare dinte sau pentru starea generală a pacientului, care ar putea face necesară amânarea sau separarea extracțiilor. Se poate apela la extracții dentare multiple pentru a economisi timp și pentru a reduce numărul de vizite necesare la stomatolog.

Cât timp sângerezi după o extracție dentară? 

Sângerarea apărută după o extracție dentară poate fi prezentă în primele câteva ore după procedură. În general, sângerarea ar trebui să scadă semnificativ în decurs de câteva ore și să se oprească complet în decurs de 24-48 de ore. Dacă sângerarea este asociată cu un disconfort major sau dacă persistă, este important să se consulte medicul stomatolog.

În cât timp se vindecă gingia după extracția dentară? 

Procesul de vindecare a gingiei în urma unei extracții dentare, deși se desfășoară în același mod, poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de complexitatea extracției și de capacitatea fiecărei persoane de a se vindeca. În general, procesul de vindecare poate dura aproximativ 3-4 săptămâni, moment în care alveola dentară (cavitatea din care a fost extras dintele) este complet acoperită de țesut fibros.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

No items found.

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.