Carii dentare - Tipuri, cauze, simptome, factori de risc și tratament
Mai mult de 85% din populație se confruntă cel puțin o dată în viață cu dinți cariați. Pot fi afectați atât copii, cât și adulții, dar cele mai multe cazuri sunt întâlnite la copii, ca urmare a unei igiene necorespunzătoare. Citește în continuare și află de ce apar cariile dentare, dar și care sunt cele mai eficiente modalități prin care poți avea grijă de zâmbetul tău.
Carii dentare - Ce sunt?
Dintele are o structură complexă, fiind format din mai multe straturi. La suprafață, dintele prezintă un strat cu rol de protecție, cunoscut ca smalțul dentar. Sub acesta, este prezentă dentina și pulpa, la nivelul căreia se află fibrele nervoase și vasele de sânge adiacente fiecărui dinte.
Cariile sunt leziuni ale smalțului dentar care apar ca urmare a prezenței bacteriilor. Acestea erodează smalțul dentar și în timp, creează cavități ce pot ajunge chiar și la nivelul pulpei dentare. O carie a cărei cavitate a progresat în straturile profunde ale dintelui este însoțită de durere și disconfort.
Carii - De ce apar?
În mod normal, în cavitatea bucală există unele bacterii, care se hrănesc cu zaharurile din alimentele consumate de om. În urma metabolizării acestora, sunt eliberați acizi, care împreună cu resturile alimentare și saliva formează placa bacteriană. Aceasta are un puternic efect de degradare a smalțului dentar.
Îndepărtarea plăcii se realizează prin periajul dentar. Este important de cunoscut faptul că eliminarea plăcii dentare se poate realiza în maxim 24 de ore de la formarea acesteia. Dacă periajul dentar nu are loc în interval de timp, placa se calcifică și formează tartrul. Consecințele acestuia sunt formarea cariilor dentare, dar și apariția bolilor gingivale.
Factori de risc
Printre factorii de risc care pot contribui la formarea cariilor se află:
- consumul excesiv de dulciuri, băuturi carbogazoase cu zahăr;
- alimentele cu un conținut crescut de amidon (pâine, cornuri, cartofi);
- igiena orală deficitară;
- neefectuarea consultului stomatologic periodic;
- lipsa detartrajului la un interval de 6 luni;
- mineralizare scăzută a dinților (surse reduse de fluor);
- secreție salivară redusă;
- anomaliile morfologice ale dinților;
- purtarea aparatului dentar;
- fumatul;
- alcoolul;
- vârsta înaintată;
- refluxul gastroesofagian;
- bulimia;
- obezitatea;
- stresul cronic.
Simptome - Cum îți dai seama că ai carii dentare?
Primele stadii de evoluție ale cariilor sunt asimptomatice, ca urmare a faptului că doar smalțul dentar este afectat. Când caria avansează în profunzimea dintelui și ajunge la pulpa dentară, apar manifestări ce produc disconfort.
Durere la nivelul dinților
Durerea se face resimțită când caria afectează dentina. La început, durerea este de intensitate mică, dar crește în timp. Cel mai adesea, durerea apare ca urmare a consumului alimentelor:
- foarte reci sau fierbinți;
- dulci;
- acide.
În timp, durerea crește în intensitatea și produce disconfort semnificativ, care poate afecta desfășurarea normală a activităților zilnice.
Sensibilitate la rece sau cald
Expunerea dentinei cauzează apariția sensibilității dentare. Aceasta se manifestă la contactul cu alimentele sau băuturile reci sau fierbinți. Diferența dintre sensibilitatea dentară determinată de o mineralizare deficitară a dintelui și cea provocată de cariile dentară este dată de intensitatea simptomelor și durata acestora. Astfel, sensibilitatea cauzată de carii devine din în ce în mai intensă pe măsură ce are loc progresia cavității, iar durerea se menține chiar și după îndepărtarea stimulului dureros.
Decolorarea dinților
Înainte de formarea cariei propriu-zise, poți observa la nivelul dintelui apariției unor zone albe, similare decolorării dinților. Acestea sunt specifice formării cariilor dentare și se diferențiază de cele determinate de alimente, care sunt gălbui.
Găuri sau fisuri în dinți
O carie avansată poate determina apariția unei cavități (găuri) vizibile cu ochiul liber. Dacă structura dintelui este fragilă, această cavitatea poate conduce la apariția fisurilor dentare.
Pete pe dinți
Poți recunoaște cariile dentare grave după prezența unor pete gri sau negricioase la nivelul dintelui. Acestea semnifică faptul că smalțul este deteriorat, iar caria a progresat în profunzimea dintelui.
Respirație urât mirositoare
Respirația urât mirositoare sau halena este adesea asociată cu prezența cariilor. Aceasta apare ca urmare a faptului că în interiorul cavității create de carie se depun resturi alimentare și bacterii.
Tipuri de carii dentare
Indiferent de tipul de carie, procesul formării acestora este similar. Pentru o mai bună descriere, acestea sunt clasificate în funcție de profunzimea afectării dintelui și de zona unde apar.
În funcție de stadiu
Carii dentare superficiale
Cariile dentare superficiale sunt prezente doar la suprafața smalțului dentar. Acestea sunt asimptomatice, dar pot distruge și straturile mai profunde ale dintelui. De aceea, este recomandat tratamentul stomatologic cât mai repede.
Carii dentare medii
Cariile dentare medii afectează întreaga grosime a smalțului dentar. În cazul acestora se pot observa pete negricioase care se formează pe suprafața dintelui.
Carii dentare profunde
Cariile dentare profunde sunt cele care pătrund la nivelul dentinei și chiar al pulpei dentare. Se asociază cu durere și sensibilitate dentară crescute.
În funcție de localizare
Carii coronare
Cariile coronare se formează la nivelul suprafeței de contact dintre dinți sau între spațiile interdentare. Cel mai adesea sunt întâlnite la nivelul molarilor. Dacă te confrunți cu o măsea cariată, cel mai probabil ai o carie coronară.
Carii radiculare
Cariile radiculare se formează la rădăcina dintelui. Acestea sunt frecvente la persoanele de vârstă înaintată, ca urmare a retracției gingivale. Ca urmare a retracției gingiei, la baza dintelui se acumulează resturi alimentare și bacterii, ceea ce contribuie la formarea cariilor.
Carii ocluzale
Cariile ocluzale se formează pe suprafața dinților la nivelul cărora se realizează masticația. Suprafața ocluzală a molarilor (cea care vine în contact cu molarii de pe arcada opusă) prezintă șanțuri, ceea ce favorizează apariția cariilor dentare. Dacă adâncimea șanțurilor este mare, medicul stomatolog poate recurge la sigilarea acestora, adică acoperirea acestora cu un material biocompatibil.
Carii interdentare
Cariile interdentare se formează pe suprafața laterală a dintelui, ceea ce le face dificil de observat în timpul periajului. Medicul stomatolog poate identifica aceste carii chiar și în stadii incipiente, dacă controlul este efectuat periodic, la 6 luni. Riscul de apariției al acestui tip de carii este crescut la persoanele care au dinții strâmbi.
Carii secundare
Cariile secundare se formează în apropierea obturațiilor (plombelor) sau a lucrărilor protetice. Acestea se pot forma și sub obturațiile realizate pentru o carie anterioară. Cauza principală este reprezentată de efectuarea incorectă a obturației. De aceea, este indicat a merge la un medic stomatolog cu experiență.
Carii de colet
Coletul reprezintă zona dintre coroana dentară și rădăcina dintelui. Formarea cariilor dentare la acest nivel este favorizată de lipsa utilizării dușului bucal și a efectuării corecte a periajului dentar.
Carii dentare la copii
La copii, cariile dentare apar ca urmare a utilizării insuficiente a aței dentare sau a dușului bucal. Astfel, mai mult de jumătate dintre copii dezvoltă carii. De asemenea, alimentația bogată în carbohidrați și zaharuri simple favorizează apariția cariilor.
Este important a-l învăța pe cel mic să se spele pe dinți. Pentru aceasta poți achiziționa o periuță de dinți electrică cu peri moi și care să aibă desenat un animăluț sau personajul preferat. De asemenea, optează pentru o pastă de dinți cu minerale și fluor.
Carii de biberon
Cariile de biberon sunt specifice bebelușilor, dar și copiilor mai mici de 3 ani. Factorul principal este reprezentat de oferirea celui a biberonului cu lapte, ceai îndulcit înainte de somn sau pe timpul nopții. Cel mai frecvent, aceste carii se formează la nivelul dinților frontali superiori și au o evoluție rapidă.
Când trebuie să mergi la medic?
Consultul medical este recomandat a se face la un interval de 6 luni. În acest mod, orice carie care se formează este depistată încă din stadiile incipiente și poate fi tratată.
Pot exista situații când cariile dentare sunt prezente, dar nu sunt ușor de observat. Medicul stomatolog poate recomanda și efectuarea unei radiografii dentare. Prin intermediul acesteia, pot fi vizualizate chiar și cele mai mici carii.
Alte situații în care este recomandat a merge la un control stomatologic sunt reprezentate de prezența:
- durerii;
- inflamației gingiilor;
- sângerărilor gingivale;
- fisurilor dentare;
- formarea tartrului;
- senzației de gură uscată;
- halenei;
- ulcerațiilor gingivale, ale limbii și ale obrajilor.
Carii dentare - Cum se tratează?
În prezent, există mai multe opțiuni pentru tratarea cariilor. Alegerea celei mai potrivite variante se face împreună cu medicul stomatolog, în funcție de:
- tipul cariei;
- localizarea;
- stadiul de evoluție;
- vârsta pacientului.
Plombe
Plombele sau obturatia dentara reprezintă o opțiune des utilizată pentru tratarea cariilor dentare. Scopul acestei proceduri este de a restabili forma și funcția dintelui, dar și a de a reduce simptomele.
Realizarea unei plombe constă în îndepărtarea țesutului dentar afectat și acoperirea cavității formate cu un material compozit. Acesta este un biomaterial, sigur de utilizat, rezistent și care nu determină alergii.
Tratament de canal
Medicul endodont (specializat în tratarea durerii și a infecției dentare) poate recomanda efectuarea unui tratament de canal în cazul unei carii care a pătruns la nivelul pulpei dentare. Această procedură stomatologică presupune îndepărtarea pulpei, pentru a preveni răspândirea infecției dată de prezența cariei.
Procedura este cunoscută și sub denumirea de obturatie radiculara. Principalul avantaj al acesteia este reprezentat de faptul că permite păstrarea dintelui natural.
Coroane dentare
Coroana dentara este o lucrare protetică, ce are ca scop îmbunătățirea aspectului dintelui. Aceasta poate fi necesară după realizarea unui tratament de canal sau când caria deteriorează o mare parte din dinte. Coroanele dentare restabilesc aspectul natural al dintelui și permit realizarea corectă a masticației.
Tratament cu fluor
Tratamentul cu fluor este indicat pentru cariile aflate în primele stadii de evoluție. Acest element contribuie la remineralizarea smalțului dentar. Astfel, dintele devine mai rezistent la acțiunea acizilor din cavitatea bucală. De asemenea, fluorul poate fi utilizat și ca tratament profilactic la persoanele care se confruntă des cu apariția cariilor dentare.
Extracție dentară
Extractia dentara constă în eliminarea dintelui afectat. Aceasta este ultima opțiune de tratament la care medicul stomatolog apelează. Extracția este necesară când dintele este deteriorat sever și nu mai poate fi salvat.
Tratament carii dentare - Preț
Costul tratamentul necesar pentru cariile dentare poate varia în funcție de:
- profunzimea cariei;
- materialele utilizate;
- expertiza medicului stomatolog.
Preț plombe dentare
Preț coroane dentare
Preț obturație radiculară
Preț extracții dentare
Prevenție carii dentare
Cea mai eficientă metodă pentru a preveni apariția cariilor dentare constă în menținerea unei igiene corespunzătoare. Pentru aceasta sunt recomandate următoarele:
- spălarea de cel puțin două ori pe zi;
- utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi;
- folosirea unei paste de dinți cu fluor;
- utilizarea aței dentare sau a dușului bucal;
- clătirea cavității bucale cu apă de gură.
De asemenea, este important a reduce consumul alimentelor dulci și a băuturilor carbogazoase. Este recomandat ca după consumul alimentelor dulci să te speli pe dinți, pentru a preveni formarea plăcii bacteriene.
Un alt element important este reprezentat de efectuarea igienizării profesionale (detartraj) la un interval de 6 luni sau conform indicațiilor medicului stomatolog. Astfel, placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate, iar riscul de a dezvolta carii scade considerabil.
Carii dentare netratate - Posibile complicații
Lăsată netratată, o carie dentară poate determina apariția unor complicații, precum:
- abces dentar;
- infecție;
- fracturi dentare;
- pierderea structurii osoase;
- pierderea dintelui.
Cariile dentare reprezintă cea mai frecventă afecțiune întâlnită în cabinetul stomatologic. Acestea se asociază cu durere, disconfort la masticație, iar în cazuri severe, poate determina pierderea dintelui. Adoptă o igienă riguroasă, o dietă echilibrată, cu un număr cât mai redus de preparate cu carbohidrați și mergi periodic la medicul stomatolog. Astfel, vei avea un zâmbet sănătos și frumos.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/find-care/articles/dentists/tooth-cavities#intro, accesat la data 28.01.2024;
- www.msdmanuals.com, https://www.msdmanuals.com/home/mouth-and-dental-disorders/tooth-disorders/cavities, accesat la data 28.01.2024;
- medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/ency/article/001055.htm, accesat la data 28.01.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10946-cavities, accesat la data 28.01.2024;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892, accesat la data 28.01.2024;
- www.carefreedental.com, https://www.carefreedental.com/resources/13-dental-health/234-3-different-types-of-cavities-and-how-they-re-fixed, accesat la data 28.01.2024.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.