Respirația urât mirositoare/ Halena (Halitoza) - Cauze și Tratament

Publicat la
September 3, 2024
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Grija față de sănătatea orală este foarte importantă deoarece dinții sunt responsabili de procese ce țin de masticație, cu implicații asupra digestiei, dar au și rol estetic, creând de cele mai multe ori de prima impresie. Alături de dinți întreaga cavitate bucală ar trebui să se bucure de îngrijire, deoarece în caz contrar pot apărea anumite probleme, cum ar fi halitoza sau respirația urat mirositoare. Află tot ce trebuie să știi despre halitoză și despre cauze și tratament respirație urât mirositoare atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

Ce este halena/halitoza

Halena sau halitoza reprezintă o condiție medicală caracterizată prin respirația urât mirositoare ca o caracteristică constantă a cavității bucale. Halena este o problemă perceptibilă și de multe ori jenantă pentru persoana care suferă de aceasta, iar măsurile temporare de consum a bomboanelor mentolate sau a gumei nu au efecte în direcția tratării, ci doar a acoperirii parțiale a afecțiunii. Halena afectează relațiile dintre oameni și de aceea este necesar să mergi la medic încă de la primele semne, pentru a putea primi tratament adecvat. 

Tipuri de halenă 

Halitoza este o problemă care afectează un număr destul de însemnat de persoane, însă ar trebui să știi că din punct de vedere medical ea poate fi clasificată în două mari categorii.

  • Halitoză primară- care se referă la respirația din plămâni;
  • Halitoza secundară- care se referă la respirația urât mirositoare de la nivelul căilor respiratorii superioare sau la respirația urât mirositoare cu cauze la nivelul cavității bucale. 

Clasificarea halitozei mai include și alte trei tipuri:

Halitoza reală 

Acest tip de halitoză poate fi de asemenea împărțit în două subtipuri și anume halitoza fiziologică, a căror efecte le resimțim dimineața (respirația urât mirositoare de dimineață) și halitoza patologică, cu origini orale, care se manifestă pe întreaga durată a zilei. 

Pseudohalitoza 

Așa cum îi spune și numele, pseudohalitoza face referire la senzația de a avea respirația urât mirositoare, caz în care pacientul poate simți că deranjează cu respirația ra persoanele înconjurătoare. 

Halitofobia 

Halitofobia reprezintă condiția în care pacientul se teme excesiv că ar avea respirație urât mirositoare, chiar în absența confirmată a acesteia de către medicul specialist. Halitofobia este o ramificație a pseudohalitozei, iar în acest caz pacient dezvoltă o obsesie față de verificarea constantă a respirației și curățarea frecventă a cavității bucale.

Cauzele respirației urât mirositoare (halenei) 

Există mai multe cauze ce stau la baza dezvoltării respirației urât mirositoare, iar acestea țin și de stilul de viață, dar și de unele infecții inevitabile la nivelul cavității bucale sau organismului în general.

Respirație urât mirositoare cauze:

  • consumul alimentelor care au arome foarte puternice (ceapă, usturoi etc.); în plus, alimentele se descompun pe parcursul zilei și nopții pe dinți, ceea ce conduce la apariția bacteriilor și a mirosului urât la nivelul cavității bucale;
  • consumarea produselor din tutun și fumatul care produce un miros urât în gură;
  • igiena orală deficitară- halitoza poate apărea ca urmare a ignorării recomandării medicale în ceea ce privește periajul corect, folosirea aței dentare și a apei de gură. Periajul incorect realizat sau absența periajului conduce la depuneri de tartru și bacterii pe dinți și în cavitatea bucală, ceea ce conduce la apariția respirației urât mirositoare;
  • gura uscată sau xerostomia- reprezintă condiția medicală de a dormi cu gura deschisă. Acest lucru conduce la evaporarea salivei și la dezvoltarea bacteriilor la aer, conducând astfel la respirație urât mirositoare;
  • unele medicamente- atunci când urmezi un tratament medicamentele pot genera mirosuri urâte în cavitatea bucală;
  • infecții la nivel bucal- abcesul și alte infecții la nivelul cavității bucale pot genera un miros neplăcut. De asemenea, infecțiile la nivelul sinusurilor sau urechilor, ori la nivelul amigdalelor și polipilor pot genera apariția halitozei. 

Factorii de risc și complicații pentru halitoză

Halitoza poate afecta pe oricine, indiferent de gen sau de vârstă, însă există și anumiți factori de risc ce determină apariția afecțiunii. Cei mai cunoscuți factori de risc ai halitozei sunt:

  • igiena deficitară- mai ales în cazul copiilor, care trebuie învățați încă de la o vârstă fragedă că spălatul pe dinți este foarte important. În caz contrar poate apărea gura urat mirositoare la copii care necesită consult medical;
  • fumatul și consumul produselor din tutun;
  • infecțiile- mai ales la nivel pulmonar, la nivel de sinusuri sau gingii;
  • xerostomia (gura uscată, care se manifestă atât la copii cât și la adulți, cu precădere în timpul perioadelor de somn);
  • consumul de alimente aromate cu miros persistent (usturoi, ceapă);
  • consumul de alcool (halenă alcoolică). 

Simptome asociate cu halitoza

Cel mai cunoscut simptom al halitozei este chiar mirosul urât al gurii sau gura urât mirositoare. La acest lucru se adaugă și prezența sau apariția cariilor, ca urmare a descompunerii resturilor alimentare.

Cum se pune diagnosticul pentru halenă 

Dacă te întrebi de ce îți miroase gura chiar dacă te speli pe dinți atunci ar trebui să faci o vizită în cabinetul medicului stomatolog pentru a identifica problema și cauzele acesteia. Acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci, fără a apela la medicamente pentru mirosul urat al gurii fără recomandare medicală și fără soluții de compromis care promit un tratament rapid și eficient. Medicul stomatolog îți poate spune ce boala ascunde mirosul urât al gurii și îți poate oferi tratamentul potrivit astfel încât să nu ai de suferit. 

Medicul stomatolog va folosi o serie de investigații pentru a afla care sunt cauzele halitozei, cum ar fi testul BANA, testul beta-galactozidazei și testul cu halimetrul, care detectează ninvelurile de sulf.

Tratament pentru halenă (halitoză)

Side view man and boy brushing teeth

Deși halitoza cauzează izolarea socială din cauza efectului neplăcut, ar trebui să știi că există și soluții eficiente de tratament respirație urât mirositoare. Medicul îți poate spune ce trebuie să faci cand îți miroase gura și care sunt etapele de tratament pentru halitoză pe care trebuie să le urmezi.

Curățare profesională 

Primul pas și cel mai important de altfel în procesul de tratament este curățarea profesională a dinților. Aceasta se face prin detartraj cu airflow, acesta având rolul de a curăța eficient dinții, gingiile și spațiile interdentare. Resturile sunt curățate de pe suprafața dinților iar acest lucru poate conduce la reducerea halitozei. Procedura nu este dureroasă, iar efectele sunt imediate.

Îmbunătățirea îngrijirii orale 

O vizită în cabinetul medicului stomatolog aduce și beneficiul explicării pe îndelete a soluțiilor pentru îmbunătățirea sănătății orale. Aceste reguli sunt utile deopotrivă pentru copii și adulți, în ambele situații existând cazuri de halitoză. 

Medicul îți va explica faptul că trebuie să realizezi periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi (ideal după fiecare masă) și că trebuie să folosești ață dentară pentru a curăța foarte bine spațiile interdentare, acolo unde periajul nu ajunge. Apa de gură este foarte importantă pentru curățarea și igienizarea întregii guri, la fel ca și pentru curățarea și igienizarea protezei dentare, în cazul pacienților care folosesc aceste produse stomatologice. . 

Cum prevenim respirația urât mirositoare (Halitoza) 

Dacă te întrebi frecvent de ce miroase gura la copii sau de ce respirația ta are un miros urât, atunci ar trebui să mergi la medic pentru a afla detalii despre halitoză. Vei afla și că halena poate fi prevenită prin măsuri de îngrijire orală corecte (periaj, detartraj, folosirea aței dentare etc.), dar și prin diete corect adaptate, prin reducerea consumului de tutun sau alcool și neapărat prin vizite regulate în cabinetul medicului stomatolog pentru evaluare. 

Întrebări frecvente privind halena 

Un miros urât din gură ne poate determina să ne izolăm social și să considerăm că problema nu are soluții. Adevărul însă este că medicul stomatolog te poate ajuta să afli detalii despre halena acetonica, despre halitoza caracterizată de un  miros urat în gura de la stomac sau despre halitoza caracterizată de un miros urat în gura de la fiere. Dacă ai și alte întrebări despre halenă, atunci ar trebui să citești următoarele răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și să ceri ajutorul medicului stomatolog. 

Cum pot scăpa permanent de respirația urât mirositoare?

Respirația urât mirositoare poate avea mai multe cauze, iar primul pas este cel de a cere ajutorul medicului stomatolog. Acesta te poate ajuta cu un consult și un detartraj, pentru a vedea dacă ulterior halena se menține și dacă este nevoie de investigații suplimentare. 

Cum apare respirația urât mirositoare la copii? 

Gura urât mirositoare la copii poate apărea ca urmare a unei igiene bucale deficitare sau ca urmare a unor infecții la nivel de dinți, gingii, sinusuri, amigdale sau polipi.

Când ar trebui să merg la dentist dacă am respirație urât mirositoare? 

Dacă suferi de respirație urât mirositoare ar trebui să mergi la medicul stomatolog încă din momentul conștientizării problemei. 

Care este cea mai bună metodă de a preveni respirația urât mirositoare? 

cea mai eficientă metodă de a preveni halena este igiena corespunzătoare a dinților și cavității bucale: periajul corect al dintilor de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare, a apei de gură sau a unui irigator bucal și vizitele recurente în cabinetul medicului stomatolog.