Stomatita este o afecțiune care este cauzată de inflamația din cavitatea bucală. Aceasta poate fi stomatita aftoasa sau stomatita bucala și poate afecta gingiile, limba, obrajii sau alte țesuturi moi din gura. Atât stomatita la adulți, cât mai ales stomatita la copii, pot cauza disconfort accentuat, aducând dificultăți la înghițire, vorbire sau chiar pentru menținerea unei igiene proprice.
De asemenea, este important de știut că stomatita poate avea diferite origini, acestea variind de la infecții până la factori iritanți. Prin urmare, este important să vizitați un cabinet stomatologic pentru a determina cauzele, identifica simptomele și opțiunile de tratament potrivite pentru problema cu care vă confruntați.
Ce este stomatita?
Stomatita este un termen umbrelă folosit pentru a descrie inflamația din cavitatea bucală. Aceasta poate fi diagnosticată rapid la un cabinet stomatologic Cluj având manifestări pe buze, obraji, limbă și cauzând inflamație, durere și chiar leziuni vizibile. Severitatea stomatitei variază. În timp ce anumite forme se pot rezolva rapid cu tratament stomatita, altele se pot transforma într-o infecție extinsă și pot degenera chiar și în alte probleme de sănătate. Prin recunoașterea simptomelor timpurii de stomatită, puteți preveni exacerbarea simptomelor și minimiza disconfortul.
Tipuri de stomatită
Stomatita poate fi împărțită în mai multe categorii în funcție de zona afectată sau de cauză. Aceasta poate apărea de la vârste foarte fragede, existând chiar situații de stomatita la bebelusi. Identificarea tipului de stomatită este importantă pentru a putea alege tratamentul potrivit.
În funcție de zona afectată
Stomatita afectează diferite zone ale cavității bucale, iar localizarea ei poate ajuta la determinarea subtipului și alegerea tratamentului potrivit. De exemplu, veți primi un tratament diferit pentru stomatita pe cerul gurii versus alte tipuri de stomatită, poziționate în alte zone ale cavității bucale.
Glosita
Stomatita pe limba sau glosita se referă la un tip de stomatită ce duce la inflamația limbii. Simptomele sunt caracterizate prin umflarea limbii, roșeață și apariția unei texturi moi la suprafața limbii. Această condiție poate crea dificultăți la înghițire și la schimbarea percepției gustului. De asemenea, poate fi punctul de pornire pentru formarea infecțiilor sau apariției deficiențelor nutriționale.
Cheilita
Cheilita este o inflamație a buzelor, cauzată în mod comun de uscăciune, iritație sau infecție. În acest caz, buzele se crapă rapid, devin uscate și dureroase. În aceste situații, vorbitul sau mâncatul devin activități dureroase. Cheilita rezultă de obicei din cauza factorilor de mediu, alergiilor sau infecțiilor care necesită o atenție personalizată pentru a preveni disconfortul și iritațiile ulterioare.
Stomatita angulară
Stomatita angulară sau cheilita angulară afectează de obicei colțurile gurii, ducând de cele mai multe ori la crăparea acestor zone și la apariția roșeței. De asemenea, din această cauză crește riscul de acumulare a bacteriilor și infecțiilor din această zonă. Acest tip de stomatită poate fi legat de deficiențele nutriționale, obiceiurile orale sau chiar de tratamente dentare necorespunzătoare.
În funcție de cauză
Cauza care produce stomatita poate influența în mod semnificativ tratamentul. În urma unei programări la stomatologie Cluj puteți identifica rapid simptomele și cauzele adiacente care au adus la apariția următoarelor tipuri de stomatită.
Stomatita aftoasă
Medicul poate recomanda tratament stomatita aftoasa copii sau adulți după o diagnosticare atentă a pacientului. Acest tip de stomatită apare sub forma unor ulcerații în interiorul cavității bucale. Acestea apar ca urmare a stresului, deficiențelor nutriționale sau a răspunsului imunitar și tind să reapară în anumite cazuri. De asemenea, stomatita afte bucale copii și chiar și la adulți este foarte dureroasă și poate avea impact asupra activităților zilnice.
Stomatita herpetică
Acest tip de stomatită este cauzat de virusul herpes simplex. Acesta poate produce inflamații dureroase la nivelul gingiilor, în interiorul obrajilor sau chiar pe limbă. Infecțiile inițiale sunt foarte severe uneori, în special în cazul copiilor, iar simptomele pot reapărea din cauza reactivării virusului. Tratament antiviral prompt este important pentru a ține sub control simptomele și reducerea manifestărilor agresive.
Stomatita micotică
Stomatita micotică este de obicei cauzată de creșterea numărului de bacterii de la nivelul cavității bucale. Aceasta apare sub forma unor pete pe obraji, limbă și chiar la nivelul gâtului. Această formă de stomatiă apare atunci când sistemul imunitar este compromis sau în cazul celor care folosesc antibiotice sau corticosteroizi în mod frecvent.
Stomatita - Principalele cauze
Cauzele stomatitei pot varia și pot include infecții, factori iritanți și chiar răspuns din partea sistemului imunitar.
Cauzele stomatitei aftoase
Cauzele stomatitei aftoase debutează de obicei cu stresul și anxietatea. Printre cele mai frecvente cauze care pot determina acest tip de stomatiă se numără:
- stres și anxietate
- carențe nutriționale, cum ar fi vitamina B, fier și acid folic
- schimbări hormonale
- consumul de alimente acide sau condimentate
- probleme la nivelul sistemului imunitar
Cauzele stomatitei herpetice
Stomatita herpetică poate apărea în urma infecției cu un virus, cum ar fi:
- expunerea la virus herpes simplex
- reactivarea virusului herpes simplex
- traume fizice la nivelul cavității bucale
- răspuns slab al sistemului imunitar
Cauzele stomatitei micotice
Stomatita micotică se dezvoltă de obicei din următoarele cauze:
- folosirea pe o perioadă lungă a antibioticelor sau corticoizilor
- deficiențe ale sistemului imunitar
- diabet
- igienă orală precară
- purtarea aparatului dentar în mod necorespunzător
Stomatita aftoasă la copii și bebeluși
Stomatita aftoasă la copii și bebeluși îi afectează din cauza modului în care aceștia dezvoltă sistemul imunitar și a probabilității crescute de a dezvolta carențe nutriționale. La bebeluși, aceasta poate fi provocată de dentiția în formare și de mici leziuni care pot fi provocate de biberoane. Simptomele pot debuta cu disconfort, rezultând în dificultate la mâncat și băut, iritabilitate, iar în unele cazuri, febră.
Simptomele stomatitei aftoase
Simptomele stomatitei aftoase sunt în general caracterizate de prezenta unei inflamații dureroase la nivelul cavității bucale. Cele mai frecvente simptome sunt:
- mici ulcerații cu marginile roșii și mijlocul alb sau galben
- țesut inflamat în jurul zonei cu ulcerații
- sensibilitate la mâncat sau vorbit
- senzația de arsură sau mâncărime în zona afectată
- în cazuri severe, apariția unor noduli limfatici
Simptomele stomatitei herpetice
Simptomele stomatitei herpetice pot fi locale sau sistemice, în special în faza inițială a infecției:
- formațiuni la nivelul gingiilor, buzelor sau în interiorul obrajilor
- febră, mai ales în cazul infecțiilor primare la copii
- senzație de arsură sau mâncărime
- dificultate la înghițire sau vorbire
- stare de oboseală
Simptomele stomatitei micotice
Stomatita micotică prezintă următoarele simptome:
- pete albe pe limbă, obraji sau în gât, care după ce sunt șterse lasă o zonă roșie și iritată
- senzație de arsură, mai ales după consumul de alimente acide sau condimentate
- senzație de gură uscată sau dificultate la înghițire
- crăpături sau roșeață la colțurile gurii
- simț al gustului alterat
Cum se pune diagnosticul?
Stomatita se diagnostichează în urma investigației cavității orale. În anumite cazuri, medicul stomatolog poate solicita teste suplimentare pentru a determina care sunt cauzele exacte. De exemplu, acesta poate solicita recoltarea de probe din gât pentru a determina infecția bacteriană. De asemenea, testele de sânge pot indica existența unei infecții. Diagnosticul corect este esențial pentru a determina tipul de tratament potrivit.
Posibile complicații ale stomatitei
Stomatita poate dispărea în general în câteva zile. Cu toate acesta, atunci când simptomele sunt ignorate, iar tratamentul nu este administrat la timp, aceasta poate duce la complicații, cum ar fi febra sau deshidratarea. Din cauza senzației de disconfort, va fi dificil să vă alimentați și hidratați corect, motiv pentru care stomatita se poate complica. În cazul copiilor mici, stomatita poate rezulta în febra sau în apariția convulsiilor.
Stomatita - Opțiuni de tratament
Tratamentul pentru stomatita variază în funcție de cauză și de simptomele pe care pacientul le manifestă. Identificarea cauzelor este esențială pentru diagnosticarea corectă și pentru a alege opțiunile de tratament potrivite.
Tratament cu antibiotice
Una dintre întrebările frecvente pe care le adresează pacienții este ce antibiotic se ia pentru stomatita. Acestea sunt prescrise în cazul infecției bacteriene. Rolul lor este de a elimina infecția din organism în mod rapid. Dozajul depinde de severitatea infecției.
Tratament local cu anestezice sau corticosteroizi
Tratamentele locale cu anestezice sau corticosteroizi pot oferi o reducere semnificativă a simptomelor prin reducerea inflamației și a relaxării zonei afectate. Aceste tratamente sunt benefice pentru stomatita aftoasă, datorită faptului că reduc durerea și disconfortul și ajută la vindecarea rapidă a ulcerațiilor.
Alte recomandări
În afara tratamentului clasic, recomandat de medic, acesta vă poate face și câteva alte recomandări care vă vor ajuta să țineți sub control simptomele:
- Evitarea băuturilor si alimentelor fierbinți, sărate, picante, pe baza de citrice
- Gargară cu apă rece
- Igiena dentară adecvată, prin periaj ușor și evitarea folosirii unei paste de dinți abrazive.
Cum poate fi prevenită stomatita?
Stomatita poate fi prevenită printr-un mix de practici de țin de stilul de viață, dar și de igienă:
- Hidratare si regim alimentar echilibrat - în acest mod puteți elimina riscul apariției deficiențelor ce pot cauza stomatita
- Spălarea dintilor de doua ori pe zi, eliminând astfel placa bacteriană și reducerea riscului de infecții
- Utilizarea apei de gura cu rol antibacterian și antiseptic
- Folosirea periuțelor de dinti cu peri moi pentru a evita lezarea țesuturilor și a preveni apariția iritațiilor.
Întrebări frecvente despre stomatită
Este important de știut că stomatita este o afecțiune care poate fi rezolvată cu tratament și prevenită printr-o bună igienă orală. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări despre această condiție.
Stomatita este contagioasă?
Nu toate formele de stomatită sunt contagioase. Stomatita herpetică, cauzată de virusul herpes simplex, poate fi contagioasă din cauza faptului că virusul se poate transmite rapid prin contact direct. Alte forme, cum ar fi stomatita aftoasă, nu sunt transmisibile.
Stomatita este dureroasă?
Da, durerea fiind una dintre principalele simptome ale stomatitei. Durerea apare mai ales în cazul formelor herpetice și aftoase. Cu toate acestea, tratamentele topice pot fi de ajutor pentru a ține sub control disconfortul, având acțiune locală.
În cât timp se vindecă stomatita?
Stomatita se poate vindeca complet în decurs de 7-10 zile. Cu toate acestea, atunci când aceasta se complică sau tratamentul nu este administrat la timp, aceasta poate dura și până la 2 săptămâni. Perioada de vindecare depinde de cauzele care au condus la apariția ei și la tipul de tratament folosit.
Sursa foto: Freepik
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.