Sensibilitatea dentară este o problemă destul de des întâlnită, dar adesea neglijată. Aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume. Dacă ai simțit vreodată un disconfort ascuțit la nivelul dinților în timpul consumului de băuturi reci sau fierbinți sau în timpul respirației aerului rece, știi cât de neplăcut poate fi. Această afecțiune poate transforma momentele simple și plăcute, precum savurarea unei cești de cafea sau a unei înghețate, în experiențe dureroase.
Indiferent dacă te confrunți cu această sensibilitate ocazional sau în mod constant, este important să știi că nu ești singur și că există soluții eficiente care te pot ajuta. Citește în continuare și descoperă ce e de făcut pentru ameliorarea disconfortului creat de sensibilitatea dentară.
- Ce este sensibilitatea dentară?
- Tipuri de sensibilitate dentară
- Principalele cauze ale sensibilității dentare
- Sensibilitatea dinților după intervenția medicului stomatolog
- Simptomele sensibilității dentare
- Tratamente recomandate pentru sensibilitatea dentară
- Se recomandă tratarea sensibilității dentare acasă? Remedii
- Sensibilitatea dentară poate indica infecție?
- Durerea cauzată de sensibilitatea dentară poate să dispară?
- Factorii de risc pentru dinții sensibili
- Prevenirea sensibilității dentare
Ce este sensibilitatea dentară?
Sensibilitatea dentară sau hipersensibilitatea dentinară este o afecțiune care provoacă durere sau disconfort la nivelul dinților ca răspuns la anumiți stimuli. Este important de menționat că sensibilitatea dentară se poate manifesta ocazional sau în majoritatea timpului. De asemenea, pot fi afectați toți dinții sau doar numai o parte dintre aceștia.
Tipuri de sensibilitate dentară
În funcție de mecanismul prin care sensibilitatea dentară apare, aceasta poate fi clasificată ca:
- sensibilitate dentinară;
- sensibilitate pulpară.
Sensibilitatea dentinară
Sensibilitatea dentinară se caracterizează prin distrugerea stratului de smalț. În acest mod, dentina, stratul aflat sub smalț devine expusă. Aceasta poate fi cauzată de:
- eroziunea smalțului dentar ca urmare a consumului de alimente dulci sau acide;
- retracției gingivale;
- albirii dentară efectuată incorect (adesea apare acasă când se aplică benzi de albire dentară pentru o perioadă prea lungă de timp).
Dentina conține tubuli microscopici, ce fac legătura cu pulpa dentară, stratul cel mai profund al dintelui și unde se găsesc fibrele nervoase. Când dentina este expusă, stimulii externi (cum ar fi alimentele și băuturile calde, reci, dulci sau acide) pot stimula nervii, cauzând durere sau disconfort.
Sensibilitatea pulpară
Sensibilitatea pulpară implică inflamația sau iritația pulpei dentare. Acest tip de sensibilitate apare când este prezentă o afecțiune ce afectează pulpa dintelui, precum caria dentară profundă sau infecțiile dentare. De aceea, sensibilitatea pulpară apare majoritar la un dinte și nu la toții dinții.
Principalele cauze ale sensibilității dentare
Cauzele pentru care sensibilitatea dentară se manifestă pot fi multiple. Însă, indiferent care sunt, simptomele sunt comune și produc un disconfort semnificativ.
Sensibilitate dentară la rece și la cald
Cauzele care determină apariția sensibilității dentare la temperaturi extreme pot fi:
- deteriorarea smalțului dentar;
- aplicarea unei presiuni crescute asupra dinților în timpul periajului;
- bruxismul;
- fisurile dentare;
- retracția gingivală;
- unele proceduri stomatologice (obturațiile sau plombele - dar sensibilitatea asociată cu acestea este temporară).
Sensibilitate dentară la dulce
Cea mai comună cauză a sensibilității dentare la dulce este dată de cariile dentare. Simptomele pot apărea și în situația deteriorării unei plombe mai vechi sau care nu a fost realizată corect. De aceea, este important a merge doar la medici stomatologici cu experiență și cu dedicare.
Alte situații care pot conduce la sensibilitatea dentară la dulce sunt:
- fisurile dentare;
- eroziunea smalțului dentar.
Sensibilitatea dinților după intervenția medicului stomatolog
După efectuarea diferitelor proceduri stomatologice, sensibilitatea dentară poate apărea ca un efect secundar. Deși, de multe ori, aceasta se manifestă rar, poate exista. Una dintre caracteristicile sensibilității dentare după vizita la stomatolog este că are caracter temporar, adică dispare spontan, după câteva zile, în cele mai multe dintre cazuri.
Sensibilitatea dinților după șlefuire
Șlefuirea dinților este o procedură prin care este îndepărtat un strat foarte subțire de smalț dentar de pe suprafața dinților. Această procedură se realizează în special înainte de aplicarea fațetelor dentare. În unele situații, pot fi expuse porțiuni mici de dentină, care determină sensibilitate dentară. Aceasta dispare de la sine, iar după aplicarea fațetelor, pacientul poate consuma alimente fără a prezenta disconfort.
Sensibilitate dentară după plombare
Plombarea presupune aplicarea unui material compozit la nivelul zonei dintelui care a fost afectată de carie. Inițial, dintele este curățat pentru a elimina toată porțiunea distrusă. În cazul unei carii profunde, pulpa dentară poate fi iritată pe durata acestui proces și astfel, apare sensibilitatea dentară. Suplimentar, materialul de plompă poate exercita o ușoară presiune asupra pulpei dentare, ceea ce amplifică sensibilitatea dentară. Cu toate acestea, disconfortul se remite în câteva zile.
Sensibilitate dentară după detartraj
Detartrajul presupune îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului format pe suprafața dinților. Procedura se realizează prin intermediul unui dispozitiv ce folosește ultrasunete, astfel încât să nu determine deteriorarea smalțului dentar.
Chiar și așa, după finalizarea detartrajului, sunt expuse zone ale smalțului dentar, care au fost anterior acoperite de tartru. La contactul acestora cu diferite alimente calde sau reci, poate apărea sensibilitatea dentară. Treptat, aceasta se remite.
În cazul detartrajului, sensibilitatea dentară poate fi determinată și de inflamația gingiei. Aceasta poate apărea în urma îndepărtării tartrului. Însă, în câteva zile, inflamația dispare.
Simptomele sensibilității dentare
Fiecare persoană care se confruntă cu sensibilitatea dentară experimentează simptome variate și diferite ca intensitate. Adesea, disconfortul resimțit la nivelul dinților apare în următoarele situații:
- consumul alimentelor dulci (cu zahăr) sau acide;
- consumul alimentelor reci sau fierbinți;
- respirarea aerului rece;
- perierea dinților;
- utilizarea aței dentare.
Simptomele sensibilității dentare pot fi de forma:
- durerii ascuțite;
- durere de intensitate diferită: de la ușoară, la severă;
- senzația de presiune la masticație;
- disconfort intens, constant sau temporar.
Tratamente recomandate pentru sensibilitatea dentară
Abordarea terapeutică a sensibilității dentare poate varia în funcție de severitatea sensibilității dentare. Așadar, dacă te confrunți cu disconfort la consumul anumitor alimente sau în timpul periajului dentar, mergi la medicul stomatolog și află de la acesta care este cel mai potrivit tratament pentru tine.
Printre opțiunile de tratament utilizate frecvent se află:
- pasta de dinți sau gelul pentru dinți sensibili - acestea conțin fluor, minerale, fluorură de staniu sau nitrat de potasiu care favorizează blocarea tuburilor de dentină și astfel, împiedică pătrunderea particulelor de alimente în zonele unde se află fibrele nervoase;
- fluorură topică - procesul este realizat de către medicul stomatolog, în cabinet;
- tratamentul cu laser - modifică structura tubilor de la nivelul dentinei;
Se recomandă tratarea sensibilității dentare acasă? Remedii
Tratarea sensibilității este indicat a se face acasă, doar la recomandarea medicului stomatolog. În cazurile ușoare, poate fi necesară doar aplicarea gelului pentru sensibilitate dentară și utilizarea unei paste de dinți specială.
Dacă sensibilitatea dentară este severă și pacientul prezintă un grad pronunțat de disconfort, medicul poate indica tratamente mai complexe, pe care le realizează în cabinetul stomatologic. În plus, unele afecțiuni pot imita sensibilitatea dentară. Astfel că, tratarea acasă poate determina agravarea bolii și conduce la necesitatea unui tratament mai agresiv și mai costisitor.
Sensibilitatea dentară poate indica infecție?
Da, sensibilitatea dentară poate fi un semn al unei infecții dentare, în special când este însoțită de durere persistentă sau intensă. Infecțiile dentare, cum ar fi abcesul dentar, pot cauza inflamație și durere dentară și se asociază frecvent cu sensibilitate la rece, cald sau la presiune.
Alte simptome care sunt sugestive pentru o infecție dentară sunt reprezentate de:
- tumefacția gingiei sau a obrazului (umflarea);
- gust neplăcut în cavitatea bucală;
- febră.
Durerea cauzată de sensibilitatea dentară poate să dispară?
Există situații când sensibilitatea dentară poate fi tranzitorie și poată să dispară de la sine. Astfel de cazuri pot fi întâlnite când sensibilitatea este cauzată de o procedură stomatologică. De asemenea, utilizarea unui gel eficient sau a unei paste de dinți special concepută pentru sensibilitatea dentară este extrem de utilă pentru remiterea simptomelor.
Este important de menționat că și schimbarea tehnicii de periere a dinților poate ameliora sensibilitatea dentară. Astfel, dacă aplici mai puțină presiune asupra dinților, contribui la protejarea smalțului dentar. Poți să-ți dai seama dacă ai un periaj agresiv după cum arată periuța ta de dinți. Dacă perii acesteia sunt îndoiți și dezordonați, este posibil să apeși prea mult pe dinți în timp ce te speli.
Factorii de risc pentru dinții sensibili
Cunoașterea factorilor de risc este foarte importantă pentru a preveni instalarea sensibilității dentare. Printre cei mai importanți factori de risc se află:
- periajul dentar agresiv;
- utilizarea unei periuțe de dinți cu peri duri;
- folosirea unei paste de dinți abrazive (unele paste de dinți pentru albirea dinților conțin substanțe abrazive, ce pot eroda smalțul dentar);
- retracția gingival;
- tartrul;
- bruxismul;
- consumul crescut de zahăr;
- igiena deficitară.
Prevenirea sensibilității dentare
Sensibilitatea dentară poate fi prevenită prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și evitarea factorilor de risc. Este foarte important a menține o igienă dentară optimă și a respecta indicațiile specialiștilor:
- folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi;
- optarea pentru o pastă de dinți remineralizantă și dedicată pentru dinți sensibili;
- spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi;
- utilizarea aței dentare, a dușului bucal;
- perierea delicată a dinților la un unghi de 45𐩑 față de linia gingivală.
Dieta este și ea foarte importantă pentru păstrarea sănătății dinților. Pentru aceasta este util a evita consumul dulciurilor și a băuturilor dulci și carbogazoase. Acestea creează un mediu acid, care erodează smalțul dentar, crescând riscul sensibilității dentare, dar și cariilor. De asemenea, imediat după ce ai consumat dulciuri este indicat a te spăla pe dinți. Dacă nu ai posibilitatea, clătește cavitatea bucală cu apă de gură sau chiar apă simplă.
Sensibilitatea dentară poate fi o problemă frustrantă, dar cu îngrijirea potrivită și tratamentele adecvate, disconfortul poate fi redus sau chiar eliminat. Este important să consulți un medic dentist pentru a identifica cauzele sensibilității tale dentare și pentru a primi recomandări personalizate pentru tratament. Adoptarea unor obiceiuri bune de igienă orală și evitarea factorilor care contribuie la sensibilitate pot ajuta la menținerea sănătății dentare pe termen lung.
Sursa foto: Freepik, Pexels
Bibliografie:
- www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sensitive-teeth, accesat la data 26.06.2024;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sensitive-teeth/faq-20057854, accesat la data 26.06.2024;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/tooth-sensitivity, accesat la data 26.06.2024.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.