Aparat dentar Cluj
Aparatele dentare sunt folosite pentru a corecta dinții înghesuiți sau prea spațiați, probleme cunoscute sub numele de malocluzie. Aparatul ortodontic este cel mai des folosit în timpul adolescenței, dar tot mai mulți adulți aleg să poarte aparat dentar.
Aparatele dentare sunt folosite pentru a corecta poziția vicioasă a dinților, rezultată în urma dezechilibrului de dezvoltare între maxilare și dinți. Acesta este fie moștenit (genetic), fie dobândit de-a lungul vieții, din cauza unor obiceiuri nesănătoase, precum suptul degetului, respirația orală sau altele. Dizarmoniile dento-maxilare sunt cunoscute și sub numele de malocluzii și au un impact atât estetic, cât și funcțional asupra sistemului stomatognat.
Cea mai cunoscută variantă este cea fixă sau brackeți metalici, însă se poate opta în anumite cazuri și pentru aparatele dentare moderne mai discrete, sub forma gutierelor dentare. Indiferent de alegerea ta, rezultatele vor fi vizibile cu ochiul liber și vor face diferența pe termen lung. Persoanele care aleg să aibă aparat dentar au un risc redus de boală parodontală, dar și de apariție a cariilor.
Când este nevoie de aparat dentar?
Aparatul ortodontic este cel mai des folosit în timpul copilăriei și adolescenței, însă din ce în ce mai mulți adulți aleg să îl poarte.
Dacă ai dubii cu privire la programarea unei consultații, există câteva semne care îți pot indica faptul că aparatul dentar este o alegere potrivită pentru tine.
Exemplele evidente sunt de natură estetică, ca atunci când ai dinți înghesuiți, spații mari între dinți sau o strungăreață pe care ai vrea să o corectezi. Alte indicii că ai nevoie de aparat dentar sunt:
- Îți muști frecvent limba sau părțile laterale ale obrajilor;
- Scrâșnești din dinți în timpul somnului (bruxism);
- Observi retragerea gingiilor;
- Dificultate la mestecarea alimentelor;
- Incisivii maxilari sunt poziționați prea în față comparativ cu cei mandibulari sau invers;
- Dinții din zona frontală nu se ating și limba se interpune între ei în poziție relaxată (ocluzie deschisă);
- Dinții maxilari îi acoperă în totalitate pe cei mandibulari sau marginea incizală a incisivilor inferiori atinge mucoasa palatină din spatele incisivilor superiori (ocluzie adâncă);
- Respirația orală sau devierea mandibulei față de mijlocul feței, care sunt cauzate de un maxilar îngust sau o creștere accentuată a mandibulei (ocluzie încrucișată cu retrognație mandibulară)
În cazul copiilor este mai greu de identificat dacă au nevoie sau nu de aparat dentar, din acest motiv recomandăm vizita la medicul ortodont în jurul vârstei de 7 ani. Câteva aspecte de urmărit sunt obiceiurile pe care le dezvoltă, printre care suptul degetului sau respirația pe gură.
Tipuri de aparat dentar
Aparatul dentar vine sub mai multe forme. Deși cel mai cunoscut model este cel metalic, trebuie să știi că sunt și alte opțiuni din care poți alege. Ce aparat este potrivit pentru tine depinde de câțiva factori, inclusiv de problema pe care o ai și de severitatea acesteia, dar poți alege și în funcție de preferințele personale.
Aparat dentar metalic
Când vine vorba de îndreptarea dinților, închiderea spațiilor sau corectarea unei mușcături, aparatul dentar metalic este o opțiune eficientă și accesibilă.
Brackeții sunt fixați pe suprafața dinților cu material compozit similar cu cel folosit pentru tratamentul cariilor dentare. Forța necesară mișcărilor dentare este generată de arcul ortodontic care trece prin slotul fiecărui bracket. Pe măsură ce dinții se aliniază, brackeții glisează pe arc generând fricțiune care, cu cât este mai mare, cu atât viteza de deplasare a dinților va fi mai mică, lucru care ar trebui luat în considerare în alegerea tipului de aparat.
Printre principalele avantaje ale acestui tip de aparat dentar se numără:
- Eficiența și durata redusă de purtare față de alte tipuri de aparate;
- Accesibilitatea;
- Este cea mai bună opțiune pentru cazurile dificile de îndreptare a dinților;
- Produce rezultate rapide;
- Durabilitatea.
- Este tipul de aparat cel mai puțin costisitor;
Mai multe despre aparatul dentar metalic aici.
Aparat dentar ceramic și safir
În cazul aparatului dentar ceramic, modul de funcționare este asemănător cu cel al aparatului metalic. Însă, diferența majoră constă în faptul că brackeții și firele arcuite care îi conectează sunt de culoarea dinților. Prin urmare, acestea sunt mai puțin vizibile atunci când zâmbești.
Alte avantaje includ:
- Reprezintă o soluție ortodontică foarte estetică pentru pacienții care consideră vizibilitatea un factor foarte important;
- Poate fi purtat pentru tratarea unor cazuri severe;
- Costuri mai mici comparativ cu aparatul dentar din safir;
În plus:
- este potrivit peste testele imagistice - spre deosebire de brackeții aparatului dentar metalic, care pot interfera cu testele de tip RMN, aparatul ceramic nu perturbă investigațiile imagistice;
- este mai puțin alergenic - neavând în componența sa nichel, unul dintre metalele care produc reacții alergice, aparatul dentar ceramic nu duce la apariția afecțiunilor alergice la nivelul cavității bucale;
O altă variantă care te ajută să-ți îndrepți dinții, fără a-ți afecta zâmbetul, este aparatul dentar din safir. Asemănător ca mod de funcționare atât cu aparatul metalic, cât și cu cel ceramic, aparatul dentar din safir este realizat dintr-o ceramică monocristalină, translucidă, care permite trecerea luminii, fără a o reflecta.
Află mai multe despre aparatele dentare ceramic & safir aici.
Aparat dentar mobil
Dacă este necesar doar un tratament minor pentru a corecta alinierea dinților, aparatul dentar mobil ar putea fi o opțiune. Aceste aparate sunt alcătuite dintr-o plăcuță acrilică și arcuri și, după cum sugerează și numele lor, pot fi îndepărtate atunci când mănânci sau pentru a-ți peria dinții. Sunt utilizate cel mai frecvent de către copii, pentru tratarea problemelor ortodontice minore, precum dinții care sunt ușor înghesuiți sau mici spații interdentare.
Aparatele dentare mobile sunt benefice din mai multe motive:
- Pot fi îndepărtate de către pacient;
- Reduc riscul apariției problemelor de igienă orală în timpul tratamentului;
- Sunt ușor de curățat.
Afla tot ce presupune un aparat dentar mobil aici.
Aparat dentar invizibil Spark Aligner
O alternativă inovativă ce constă într-un sistem de aliniatoare transparente, care răspunde cerințelor pacienților de a avea un tratament eficient pentru alinierea dinților în timp ce păstrează un aspect discret, este aparatul dentar Spark Aligner.
Avantaje:
- Confortabil: marginile mai netede oferă o potrivire mai bună decât în cazul altor aparate transparente;
- Ideale pentru pacienții care sunt conștienți de imagine;
- Îngrijirea orală este ușor de întreținut;
- Discret: aparatul dentar Spark Aligner are la bază un material aproape invizibil;
- Eficient: acest aparat este o soluție chiar și pentru probleme dentare severe, îmbinând vizitele mai rare la medicul ortodont cu un timp rapid de vindecare;
- Planificare digitală personalizată a tratamentului: aparatele dentare Spark Aligner sunt concepute și personalizate pentru fiecare pacient în parte.
Principalul dezavantaj al acestui tip de aparat dentar este prețul ridicat, iar pentru a obține o aliniere corectă a dinților vei avea nevoie de mai multe gutiere pe parcursul tratamentului ortodontic.
Cât costă un aparat dentar?
Costul aparatului dentar poate varia în funcție de problema dentară cu care te confrunți și de modelul pe care îl alegi. De asemenea, pe lângă prețul aparatului dentar, e posibil să fie necesare și alte proceduri, precum extracția molarilor de minte, detartraj înainte de aplicarea brackeților pe dinți sau vizitele regulate la cabinet pe parcursul tratamentului.
În cât timp se îndreaptă dinții? Cât timp trebuie purtat aparatul dentar:
Durata purtării aparatului dentar poate varia în funcție de afecțiunea fiecărui pacient, dar și de atenția pe care o acorzi îngrijirii acestuia și programărilor regulate la cabinetul medicului ortodont.
- Aparatul dentar metalic: în medie, durează aproximativ 24 de luni;
- Aparatul dentar ceramic: 18-36 luni;
- Aparatul dentar safir: 14-36 luni;
- Aparatul dentar mobil: 8-12 luni;
- Aparatul dentar Spark Aligner - durata medie a purtării este de 6-12 luni.
Ce probleme poate rezolva aparatul dentar?
Aparatul dentar ajută la remedierea diverselor probleme dentare și la obținerea unui zâmbet frumos, sănătos, sporindu-ți stima de sine.
Corectarea dinților malpoziționați și a spațiilor interdentare
Aparatul dentar utilizează o presiune ușoară și constantă care ajută la alinierea dinților înghesuiți sau cu prea mult spațiu între ei.
Dinții înghesuiți și dinții spațiați reprezintă o problemă comună cu care se confruntă foarte mulți pacienți. Tratamentul ortodontic este potrivit în ambele situații. Aparatele dentare de orice fel au scopul de a alinia dinții în poziția lor corectă. Medicul ortodont va urmări progresul și te va ajuta să obții rezultatele dorite.
Malocluzie
Este o dizarmonie dento-maxilară care afectează toate cele trei planuri de dezvoltare a sistemului stomatognat.
În plan antero-posterior, dinții superiori pot fi situați mult mai în față decât cei inferiori cu interpunerea buzei inferioare între incisivi sau viceversa. Există și situația în care, deși alinierea dintre maxilarul superior și cel inferior este echilibrată, dinții sunt înghesuiți sau cu spații mari între ei.
În plan vertical, dinții superiori nu vin în contact cu dinții inferiori, ceea ce se asociază frecvent cu interpunerea limbii între arcadele dentare sau cu o respirație orală și un maxilar îngust. În alte situații, dinții maxilari îi acoperă în totalitate pe cei mandibulari sau, în cazuri mai grave, aceștia mușcă pe mucoasa palatinală sau vestibulară, cauzând retracții gingivale.
În plan transversal (stânga-dreapta), cea mai frecventă anomalie întâlnită atât la copii, cât și la adulți este maxilarul îngust, care are ca efect mușcătura inversată în zona laterală, devierea funcțională a mandibulei spre dreapta sau stânga, care netratată la timp se poate permanentiza.
Maxilar protruziv
Această condiție apare atunci când există un dezechilibru între maxilare, fiind o malocluzie în plan antero-posterior. În acest caz, dinții inferiori sunt poziționați mai în spate sau cei superiori sunt dispuși în față mai mult decât este normal.
Erupția ectopică
Presupune erupția unui dinte prin gingie, într-o poziție care nu este corectă. Una dintre cauzele frecvente ale erupției ectopice este reprezentată de spațiul redus, disponibil pe arcadă pentru erupția dintelui.
Linie mediană dentară nealiniată
Fiind o malocluzie în plan transversal, o linie mediană nealiniată apare atunci când nu există un raport armonios între centrul dinților anteriori superiori și cel al dinților frontali inferiori. O cauză frecventă a acestei afecțiuni poate fi reprezentată de obiceiurile deprinse în copilărie, precum suptul prelungit al degetului.
Mușcătura deschisă
O mușcătură deschisă este o formă de malocluzie ortodontică, în plan vertical, în care dinții de sus și de jos nu se suprapun și nu se ating corespunzător atunci când maxilarul este închis, lăsând un spațiu între rândurile de sus și de jos de dinți chiar și când gura este închisă.
Mușcătura adâncă
Este o malocluzie în plan vertical, fiind rezultatul nealinierii dinților și maxilarelor, adesea cauzat de genetică, dar care poate fi și rezultatul înghesuirii dinților, obiceiurilor dăunătoare, dinților cariați, lucrărilor dentare nereușite și dinților lipsă, în special a celor din spate. Obiceiuri precum suptul degetului mare, mușcatul buzelor sau al unghiilor, pot contribui la apariția acestor probleme.
Avantaje Aparat Dentar
Pe lângă faptul că aparatul dentar ajută la obținerea unui zâmbet frumos, cu dinți perfect aliniați, beneficiile purtării lui nu sunt doar de ordin estetic.
- Facilitează periajul și folosirea aței dentare;
- Tratamentul ortodontic previne cariile dentare și afecțiunile gingiilor;
- Corectează mușcătura;
- Corectează fonația (vorbitul) în anumite malocluzii;
- Corectează masticația prin realizarea unor ghidaje funcționale și a unor contacte ocluzale stabile;
- Corectează deglutiția și facilitează o poziție corectă a limbii în repaus, vorbit sau la înghițire.
Cum se pune aparatul dentar? Etape de tratament
Montarea aparatului metalic începe cu aplicare brackeților pe suprafața dinților. Aceștia sunt acționați cu ajutorul unui arc de aliniere, care permite mișcarea controlată a dinților. Aceștia se ligaturează la nivelul brackeților cu module elastice sau ligaturi de metal. Pot fi utilizate și elemente auxiliare, precum elasticele intermaxilare. Acestea sunt benzi elastice folosite pentru a aplica o forță între maxilarul superior și cel inferior, cu scopul de a muta dinții în poziția corectă.
Timpul de tratament va depinde în mare măsură de clasificarea malocluziei, de tipul de dispozitive dentare folosite pentru corectarea acesteia și de perseverența pacientului.
Etapa de planificare
Este cea mai importantă etapă din cadrul unui tratament ortodontic, în care se discută și se ia decizia terapeutică pentru rezolvarea problemelor pentru care pacientul s-a prezentat. Sunt necesare două vizite pentru stabilirea planului de tratament:
Prima vizită –este de tip informativ și de colectare a datelor necesare pentru stabilirea diagnosticului și planului final. Se realizează amprenta digitală cu ajutorul scanerului intraoral sau a materialului de amprentă pentru realizarea modelelor de studiu, se fac investigațiile radiologice (ortopantomografie și teleradiografie de profil) și pozele intra și exoorale. Tot în această etapă se vor discuta mai multe soluții terapeutice preliminare, care se pot realiza pentru corecția malocluziei.
A doua vizită presupune luarea deciziei terapeutice, de comun acord cu pacientul. Înainte de această vizită, medicul ortodont studiază modelele de studiu, pozele și analiza cefalometrică a radiografiilor efectuate, pentru a putea prezenta pacientului cea mai bună soluție terapeutică.
Pentru orice diagnostic există cel puțin două posibilități terapeutice de corecție. Din acest motiv, luarea unei decizii corecte este foarte importantă pentru obținerea unor rezultate excelente la finalul tratamentului ortodontic.
După stabilirea planului de tratament urmează aplicarea aparatului dentar, care este o procedură simplă, rapidă și nedureroasă pentru pacient.
Etapa de activare
În această etapă, pacientul va veni în mod regulat la cabinet, în funcție de indicațiile medicului ortodont, astfel încât aparatul să fie ajustat. La finalul tratamentului, aparatul dentar va fi îndepărtat, iar dinții vor fi curățați de materialele de colaj.
Etapa de menținere a rezultatelor
În această ultimă etapă va trebui să porți un aparat de contenție, care are rolul de a te ajuta să menții rezultatele după îndepărtarea aparatului dentar.
Aparatele de contenție sunt de două feluri: contențiile fixe- sunt fire metalice fixate în spatele incisivilor, din material compozit, și contențiile mobile, realizate în laboratorul dentar sub formă de gutiere sau plăcuțe acrilice. Rolul lor este de a menține cu succes dinții în noua poziție și își vor face treaba atâta vreme cât sunt purtate și întreținute corespunzător.
De acum depinde de tine să ai grijă de zâmbetul frumos și sănătos pentru care s-a muncit atâta timp. Și nu uita: un zâmbet frumos este o investiție pe viață!
Există o limită de vârstă pentru aparat dentar?
Este destul de comun pentru pacienții adulți să creadă că aparatul dentar este potrivit doar pentru copii și adolescenți și tind să se gândească că „oricum e prea târziu pentru mine”, dar adesea se înșală. Procesul implicat în mișcarea dinților este același la orice vârstă. De fapt, aproximativ unul din cinci pacienți care urmează un tratament ortodontic este un adult și niciodată nu este prea târziu pentru a corecta problemele dentare.
Dinții sunt încă mobili la populația adultă, deoarece procesul biologic care permite mișcarea dinților este același ca la copii, deși tratamentul pentru adulți durează mai mult decât tratamentul unui copil.
De ce să alegi clinica Angelescu Dental Clinic pentru a îndrepta dinții tăi sau ai copilului tău?
Găsirea medicului ortodont potrivit, care să îți însoțească copilul în călătoria tratamentului ortodontic, este cel mai important pas. Trebuie să cauți pe cineva care este specializat în ortodonție și care are experiență de lucru cu nevoile specifice copiilor. Dr. David Angelescu are o experiență de peste 14 ani în tratamentele ortodontice pentru copii. Tratamentul ortodontic poate fi început pentru anumite tipuri de probleme dentare chiar înainte de a cădea toți dinții de lapte. Dr. Angelescu recomandă să îți aduci copilul pentru evaluare ortodontică până la vârsta de opt ani, pentru a verifica dacă toți dinții erup corect. Tratamentul corectiv timpuriu poate preveni necesitatea unui tratament complex mai târziu în adolescență, oferind copilului tău cea mai bună oportunitate pentru a avea dinți sănătoși pe tot parcursul vieții.
Igiena dentară când porți aparat dentar
Periajul, folosirea aței dentare și vizita la dentist sunt pași importanți atunci când porți aparat dentar. Deși recomandarea uzuală este să-ți cureți dinții de două ori de zi, pe durata tratamentului este indicat să faci asta după fiecare masă și seara, înainte de culcare. La fel de important este să folosești ața dentară pentru a îndepărta placa și resturile de mâncare. Alte indicații vor fi oferite de către medicul ortodont pe parcursul tratamentului.
După ce ai terminat de mâncat, spală-te pe dinți. Folosește fie o periuță de dinți electrică, setată la cel mai scăzut nivel, fie una manuală, cu peri moi sau ultra moi și o pastă de dinți cu fluor. Fluorul ajută la protejarea smalțului dinților. Nu folosi o pastă de dinți pentru albire. Agenții de albire vor funcționa numai în locurile accesibile. Dinții nu se vor albi sub brackeți. Așteaptă până când ți s-a îndepărtat aparatul dentar pentru a începe utilizarea acestor produse, pentru a obține o culoare uniformă.
Schimbă periuța de dinți regulat. O periuță de dinți nu este la fel de eficientă dacă perii sunt uzați. Recomandăm schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni. Cu toate acestea, aparatul dentar poate face ca periuța de dinți să se uzeze mai repede. Schimbă-ți periuța de dinți (sau capul periuței de dinți electrice) când perii nu mai sunt drepți sau puternic colorați.
Dacă periuța ta de dinți nu a îndepărtat toate particulele de mâncare, folosește o periuță interdentară. Aceasta e ideală pentru a pătrunde în orice spații mici pentru a elimina particulele din zonele unde periuța de dinți normală nu ajunge.
Folosește ața dentară. Trece ața între sârmă și dinți. Aplicând presiune, mută ușor ața între dinți și gingie pentru a îndepărta placa și particulele de alimente. De asemenea, irigatorul bucal poate fi o soluție ideală pentru curățarea zonelor interdentare greu accesibile.
Întrebări Frecvente
Cum știu când am nevoie de un aparat dentar?
Semnele că ai nevoie de un aparat dentar includ dinți înghesuiți, spații mari între dinți, mușcătură incorectă, îți muști frecvent limba sau părțile laterale ale obrajilor, iar maxilarul scoate un zgomot asemănător unui trosnet sau pocnet.
Ce nu este indicat să mănânci când ai aparat dentar?
Evită gustările crocante (floricele, chipsuri), cele lipicioase (bomboane cu caramel, gumă de mestecat), alimente tari (nuci), care necesită mușcătură (măr, morcovi). Încearcă să eviți gustările dintre mese, precum alimentele lipicioase (caramele). Dacă mănânci gustări, încearcă să faci alegeri sănătoase (fructe tăiate în bucăți mici). Este recomandat să consumi orice aliment care conține zahăr direct după masă, chiar înainte de a te spăla pe dinți. A mânca sau a bea ceva dulce între mese înseamnă că zahărul stă pe dinți și pe aparat ore întregi, ceea ce poate cauza apariția cariilor și a petelor.
Este dureroasă montarea aparatului dentar?
În general, tratamentul ortodontic nu este dureros. Pot apărea dureri moderate la aplicarea brackeților sau la activarea aparatului, dar acestea durează câteva zile și pot fi calmate cu ajutorul unor analgezice ușoare.
Se poate pune aparat dentar pe o singură arcadă (sus/ jos)?
Pentru remedierea problemelor ortodontice este necesar ca aparatul dentar să fie fixat pe ambele arcade. Atunci când alegi să îndrepți doar o arcadă, poți dezvolta un contact imperfect între dinții superiori și cei inferiori.
Se vor îngălbeni/ caria dinții din cauza aparatului dentar?
Purtarea aparatului dentar nu va duce la îngălbenirea dinților. Un factor important pe durata tratamentului este, însă, modul în care îți îngrijești dinții. O igienă precară a acestora, în combinație cu un consum de alimente care nu sunt indicate, pot duce la decolorări ale dinților.
Ce poți observa la copilul tău atunci când mușcătura nu este corectă?
Nu este întotdeauna ușor să îți dai seama dacă copilul tău are o problemă ortodontică, deoarece în unele situații chiar dacă dinții sunt drepți, aceștia pot ascunde o problemă de mușcătură. Iată câteva indicii care ar putea să sugereze un consult la medicul ortodont:
- Pierderea prematură sau persistența dinților de lapte;
- Dificultăți în masticație;
- Respirație orală;
- Suptul degetului;
- Dinți înghesuiți sau blocați în afara arcadei dentare;
- Maxilare care sunt prea anterior sau posterior poziționate;
- Înclinația excesivă a incisivilor maxilari spre anterior;
- Incisivii maxilari și mandibulari care nu se ating (ocluzie deschisă) sau care stabilesc contacte anormale;
- Scrâșnitul dinților;
- Un aspect facial asimetric, disproporționat.
Aparatele dentare care se adresează corecției problemelor expuse mai sus fac parte din tratamentul ortodontic interceptiv, acesta fiind o etapă preliminară în corecția malocluziei diagnosticate. O dată cu erupția tuturor dinților permanenți, în jurul vârstei de 12 ani se face o reevaluare a mușcăturii în vederea aplicării aparatului ortodontic fix cu bracketuri, pentru a obține ocluzia finală.
Când ar trebui început tratamentul ortodontic la copii?
Debutul tratamentului ortodontic este de obicei în jurul vârstei de 9-14 ani, o dată cu finalizarea erupției incisivilor și se stabilește în funcție de natura și complexitatea malocluziei.
Tratamentul ortodontic interceptiv are ca scop:
- Ghidarea creșterii maxilarelor;
- Îmbunătățirea zâmbetului și a încrederii în sine;
- Corectarea obiceiurilor vicioase;
- Scăderea riscului de traumatisme la incisivi;
- Ghidarea dinților permanenți într-o ocluzie funcțională;
Care este vârsta potrivită pentru un consult ortodontic?
Ca și părinte iți dorești ce este mai bun pentru copii tăi, iar asta ar trebui să includă un zâmbet frumos și dinți sănătoși. Recomandarea este ca toți copii să fie aduși la un consult ortodontic nu mai târziu de vârsta de 7 ani. La această vârstă incisivii centrali și primii molari permanenți au erupt în cavitatea orală, permițând diagnosticarea unor probleme cum ar fi mușcătura inversă sau înghesuirea dentară.
Ce este disjunctorul și ce face?
Un maxilar îngust poate cauza înghesuirea incisivilor, devierea mandibulei spre stânga sau dreapta sau chiar menținerea ei într-o poziție posterioară. Aceste probleme pot fi ușor corectate la vârste fragede, deoarece la nivelul palatului există o sutură, care în jurul vârstei de 16 -18 ani devine inactivă. Lărgirea eficientă a maxilarului se realizează cu ajutorul disjunctorului, care se fixează pe dinții de lapte sau permanenți și se activează cu ajutorul unei cheițe conform indicațiilor primite. Durata de purtare a acestui aparat este de aproximativ 8 luni, timp în care permitem osului de la nivelul suturii să se formeze, dar și țesuturilor moi să se adapteze după noua dimensiune a maxilarului. Pe lângă aceste beneficii, lărgirea maxilarului poate să ducă la îmbunătățirea respirației prin lărgirea culoarului căilor aeriene superioare sau chiar a vorbirii.
Ce sunt elasticele intermaxilare?
Uneori pentru a ajunge cu dinții în poziție corectă este necesar să adăugăm o forță suplimentară generată de elastice care se aplică între aparatul maxilar și cel mandibular. Succesul tratamentului ortodontic în aceste circumstanțe depinde și de complianța pacientului vizavi de indicațiile care le primește din partea noastră. Pentru ca dinții să se deplaseze este necesar ca elasticele să exercite o presiune continuă la nivelul parodonțiului. Acest lucru va face ca dinții tăi să fie mai sensibili o zi sau două până te acomodezi cu tensiunea. Dacă în schimb nu porți elasticele după cum ai primit indicațiile, va fi și mai greu să te acomodezi cu această tensiune, iar dinții se vor mișca mai greu sau deloc.
Ce sunt mini-implantele ortodontice?
Sunt mini-șuruburi din titan inserate în os pentru o perioadă definită de timp în funcție de obiectivele tratamentului. Acestea oferă un punct fix de sprijin pentru forțele ortodontice, ducând la alt nivel posibilitățile terapeutice și felul în care gândim rezolvarea unei malocluzii. Procedura de inserare a mini-implantelor se face sub anestezie locală și este minim invazivă, rapidă și nedureroasă. Mini-implantele ortodontice ne ajută enorm la obținerea unui rezultat predictibil, dar și la o reducere a timpului de tratament și implicit a costurilor.
Se va potrivi aparatul dentar cu stilul meu de viață?
Poți să faci aproape orice cu aparatul dentar: să cânți, să săruți, sport și chiar să zâmbești :). Imediat după aplicarea bracketurilor iți va trebui aproximativ 3-7 zile să te acomodezi cu aparatul, după care face parte din tine, dar asta o vei realiza mai bine doar la finalul tratamentului când iți vom da jos aparatul. În anumite cazuri pentru a ajunge la rezultatul dorit, pe lângă utilizarea bracketurilor mai avem nevoie de anumite elemente auxiliare, cu ajutorul cărora generăm forțele necesare realizării unei ocluzii stabile. Cel mai frecvent utilizate sunt mini-implantele și elasticele intermaxilare.
Tarife
Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.
Ai întrebări despre tarifele noastre?
Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.