Aparat dentar mobil Cluj
Aparatul dentar mobil îți poate îndrepta dinții, închide golurile dintre dinți și poate ajuta la alinierea mușcăturii. Cu toate acestea, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine dacă ai nevoie de un tratament ortodontic mai semnificativ.
Aparat dentar mobil Cluj
Aparatul dentar mobil îți poate îndrepta dinții, închide golurile dintre dinți și poate ajuta la alinierea mușcăturii. Cu toate acestea, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine dacă ai nevoie de un tratament ortodontic mai semnificativ.
Dinții supraaglomerați, dinții distanțați larg sau o problemă mai severă a mușcăturii sunt mai bine gestionate cu un aparat dentar fix, care oferă medicului ortodont o mai bună capacitate de a controla mișcarea dinților.
Ce este aparatul dentar mobil?
Aparatul dentar mobil este un tip de aparat dentar eficient pentru pacienții cu probleme ortodontice ușoare până la moderate. Acest tip de aparat este excelent pentru deplasarea dinților pe orizontală (dreapta sau stânga), dar nu este la fel de eficient atunci când dinții sunt rotiți spre interior sau spre exterior.
Din ce este alcătuit aparatul dentar mobil?
Aparatul dentar mobil este realizat în laborator, în mod personalizat pentru fiecare pacient.
Față de alignerele transparente de la Spark Aligner, cu a căror mod de funcționare se aseamănă, aparatul dentar mobil este format din următoarele componente:
- Plăcuță acrilică – are rol de bază a aparatului dentar mobil, fiind suportul pentru arcuri și șurub.
- Croșetul – este un element de ancorare, care se prinde de dinții premolari sau molari.
- Arcuri – cu rol de a deplasa dinții în poziția corectă.
- Șurubul – este un element activ, menit să ajute la expansiunea arcadei/arcadelor, care este activat de către medicul ortodont sau acasă de părinte, sub indicațiile medicului ortodont.
La ce vârstă se recomandă purtarea aparatului dentar mobil?
La vârsta de 7 ani un copil are deja primii molari și incisivi permanenți. La această vârstă putem identifica orice probleme dentare care ar putea apărea în viitor și putem crea un plan de tratament personalizat pentru a încuraja o aliniere adecvată a dinților, chiar dacă micul pacient are încă și dinți temporari (de lapte). Aparatul dentar mobil pentru copii ghidează ușor dinții în poziția dorită și poate preveni sau chiar elimina purtarea unui aparat dentar fix la vârsta adultă.
Îți recomandăm să faci prima programare pentru copilul tău la cabinetul ortodontic la vârsta de 7 ani. În timpul acestei consultații vom evalua dezvoltarea dinților și maxilarelor și vom discuta despre un tratament ortodontic dacă este cazul.
Copilăria reprezintă cel mai bun moment în care dantura să fie corectată, pentru că implică deseori tratamente mai simple, de scurtă durată și costuri mai reduse.
Aparat dentar mobil pentru copii
Pentru micii noștri pacienți care sunt încă în creștere, avem aparate ortodontice mobile. Aceste aparate dentare sunt folosite în tratamentul ortodontic pentru dinții temporari (de lapte) și pentru dentiția mixtă, deoarece ajută la modelarea osoasă, musculară și dentară. Aparatul dentar mobil poate fi monomaxilar (doar un maxilar, aparate dentar mobile standard) sau bimaxilar (ambele maxilare).
Aparatul dentar mobil poate fi manipulat independent de către micii pacienți – este ușor de introdus și scos din cavitatea bucală și de întreținut. Cu toate acestea, pentru ca tratamentul ortodontic să aibă succes, este necesar ca aparatul dentar mobil să fie purtat de la 14 până la 16 ore pe zi. Prin urmare, dorința copilului de a purta aparatul dentar și cooperarea lui sunt foarte importante.
Este de reținut faptul că aparatul dentar mobil nu poate fi folosit pentru a corecta dinții puternic rotați, înclinați sau dinții care au crescut într-o poziție greșită. Tratamentul ortodontic cu aparatul dentar mobil este de obicei primul pas pentru a corecta raportul dintre maxilare, a corecta mușcătura și a face loc dinților permanenți, iar apoi dacă este nevoie se va aplica un aparat dentar fix pentru a corecta poziția dinților și a finaliza cu succes tratamentul ortodontic.
Totuși, aparatul dentar mobil joacă un rol important, deoarece problemele ortodontice ușoare și moderate care nu sunt rezolvate de la o vârstă fragedă pot deveni mai dificile cu timpul.
Aparat dentar mobil pentru adulți
Aparatul dentar mobil funcționează cu succes și pentru acei pacienți adulți care au un caz ortodontic ușor, până la moderat. Pentru a asigura o eficiență maximă a tratamentului tău ortodontic, discută cu medicii noștri specialiști în ortodonție și ortopedie dento-facială pentru a determina care este cel mai potrivit tip de aparat dentar pentru tine.
Aparat dentar mobil – avantaje și dezavantaje
Avantaje
- Eficient pentru mișcări minore ale dinților;
- Ajută la alinierea dinților;
- Produce rezultate în 6 până la 9 luni;
- Poate fi îndepărtat în timpul mesei;
- Ușor de curățat;
- Corectează unele obiceiuri la copii, precum suptul degetului, scrâșnitul dinților, respirația pe gură în timpul somnului;
- Poate corecta vorbirea;
- Benefic pentru dezvoltarea danturii permanente;
- Corectează mușcătura;
- Controlează erupția dentară;
- Rol important în creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor maxilare.
Dezavantaje
- Nu se aplică în cazurile ortodontice mai complexe;
- Presupune angajament și responsabilitate din partea pacientului.
Cât timp trebuie purtat aparatul dentar mobil?
Aparatul dentar mobil necesită multă responsabilitate și motivație din partea pacientului. Aparatul dentar mobil va trebui purtat cel puțin 16 ore pe durata unei zile, cu excepția cazului în care mănânci, bei, îți periezi dinții și folosești ața dentară.
Durata tratamentului ortodontic în cazul unui aparat dentar mobil este de aproximativ 1 an. După această perioadă aparatul dentar mobil va trebui schimbat, deoarece el va avea doar un rol de contenție.
Aparatul dentar mobil îți permite să mănânci alimentele preferate, dar este important să practici o igienă orală bună, cum ar fi periajul și folosirea aței dentare. Pe lângă curățarea dinților, fă-ți timp și pentru a curăța aparatul dentar mobil.
Programează vizite regulate la cabinetul stomatologic pe tot parcursul tratamentului ortodontic.
Aparat dentar mobil versus aparat dentar fix
Aplicabilitate – în timp ce aparatul dentar mobil se recomandă în cazul anomaliilor ușoare, aparatul dentar fix este soluția optimă pentru corectarea cazurilor ortodontice mai complexe.
Durata tratamentului – aparatul mobil este activat mai lent, deoarece nu este purtat în mod constant.
Confort – atât aparatul dentar fix, cât și aparatul dentar mobil nu cauzează durere. Pacientul poate resimți o senzație de disconfort la începutul tratamentului ortodontic.
Igiena orală – aparatul dentar mobil poate fi îndepărtat în timpul mesei, lucru care duce la posibilitatea unei igiene orale foarte bune. Aparatul dentar fix rămâne atașat de dinți pe toată durata tratamentului ortodontic, iar pacientul trebuie să acorde mai mult timp pentru curățarea dinților și a aparatului dentar.
Alimentația – în cazul purtării unui aparat dentar mobil, te poți bucura de alimentele preferate. Dacă porți un aparat dentar fix, unele alimente mai dure sau lipicioase sunt interzise până când aparatul dentar fix va fi îndepărtat.
Aparat dentar mobil Cluj preț
Doar medicul ortodont te poate ajuta să determini dacă ești un candidat bun pentru aparatul dentar mobil. Pentru a afla mai multe despre opțiunile tale sau ale copilului tău în ceea ce privește tratamentul ortodontic, fă-ți o programare pentru o consultație la medicii noștri specialiști în ortodonție și ortopedie dento-facială de la clinica stomatologică Angelescu Dental Clinic din Cluj-Napoca.
Poți consulta aici lista de prețuri pentru aparat dentar.
Tarife
Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.
Ai întrebări despre tarifele noastre?
Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.