Coroană dentară Cluj

Coroanele dentare sunt soluții restaurative utilizate pentru a acoperi și proteja dinții deteriorați, fracturați sau afectați de cariile extinse. Acestea sunt recomandate când structura dentară nu poate fi restaurată adecvat prin obturații simple sau este necesară protejarea unui dinte după un tratament de canal. Coroanele dentare pot fi utilizate și pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților, corectând forma, dimensiunea și culoarea acestora. 

Află din acest articol câte tipuri de coroane dentare există și când sunt acestea indicate pentru a obține un zâmbet frumos și sănătos, care să te bucure și să te facă să te simți plin de încredere.

Ce este coroana dentară? 

O coroană dentară reprezintă o lucrare protetică ce este utilizată pentru a acoperi în totalitate structura dintelui. Aceasta are forma unui dinte natural și este confecționată din materiale care imită aspectul, dar și rezistența acestuia. Așadar, cei din jur nici nu vor ști că porți coroane dentare.

Coroanele dentare sunt proiectate special pentru fiecare pacient, astfel încât să se asigure o potrivire cât mai bună. Astfel, se obține un aspect natural plăcut al zâmbetului, dar și o funcționalitate optimă pentru masticație și articularea cuvintelor. 

Când este necesară coroana dentară? 

Coroana dentară poate reprezenta o soluție când alte opțiuni pentru ameliorarea aspectului dintelui natural nu mai sunt disponibile. În astfel de situații, coroanele sunt potrivite pentru a restaura dinții sever afectați, precum se întâmplă în cazul:

  • fracturilor dentare;
  • cariilor extinse;
  • tratamentului de canal (la nivelul rădăcinii dintelui);
  • traumatismelor severe;
  • riscului crescut de fracturare al dinților.

Este important de menționat că pot fi utilizate și când dinții naturali sunt absenți și există un spațiu gol la nivelul gingiei. Astfel, poate fi utilizat un implant dentar, care se acoperă cu o coroană dentară, pentru obținerea unui aspect estetic și funcțional optim. 

Cât costă coroanele dentare?

Prețul coroanelor dentare poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori. Printre criteriile principale care influențează costul unei coroane dentare se numără:

  • materialul din care sunt realizate;
  • numărul de coroane dentare utilizate;
  • procedurile suplimentare pentru finalizarea tratamentului;
  • expertiza medicului stomatolog. 

Coroana dentară: preț 

Tabel Proceduri Medicale
Lucrare stomatologică Preț (RON)
Coroană acrilică PMMA 300
Coroană provizorie pe implant 650
Cor MC pe implant înșurubată (bont inclus) 1800
Coroană integral ceramică 1600
Recimentare coroană 50
Coroană metalică 300
Coroană ceramică pe zirconiu 1600
Coroană prov. acrilică(SCUTAN) 100
Coroană zirconiu-ceramică pe bont din titan (inclus) 2000
Ablație coroană metalică 90 / element
Cor MC pe implant cimentata (bont inclus) 1600
Coroana zirconiu-ceramică pe bont hibrid (inclus) 2600
Coroană zirconiu monolitic 1400
Coroană metalo-ceramică Ivoclar 850
Coroană metalo-compozit 350
Coroană compozit CAD/CAM 700
Coroană provizorie (acrilică) PMMA CAD-CAM laborator 350
Ablație coroană zirconiu/dinte 100

Tipuri de coroane dentare în funcție de material 

Coroanele dentare sunt disponibile în diverse materiale, fiecare având caracteristici specifice în ceea ce privește durabilitatea, estetica și costul. Alegerea materialului potrivit depinde de nevoile individuale ale pacientului și de recomandările medicului dentist. 

Coroana dentară zirconiu 

Zirconiul este un material rezistent, iar coroanele confecționate din acest material au aspectul similar dinților naturali. Coroanele din zirconiu au o durabilitate crescută, mai ales că structura lor nu este afectată de temperaturile extreme (rece, fierbinte).

Coroana dentară ceramică (porțelan) 

Coroana din ceramică este realizată din mai multe straturi adăugate unul peste altul. Deși au aspectul unui dinte natural și au o rezistență crescută, în timp, straturile exterioare se pot îndepărta.

Coroana dentară din compozit

Coroanele dentare din compozit nu sunt foarte rezistente. Acestea se pot fractura în timp, ceea ce face să aibă o durabilitate scăzută. Sunt asemănătoare dinților naturali, dar din cauza rezistenței scăzute sunt utilizate preponderent pentru coroanele dentare provizorii. 

Macro photography of a beautiful female smile with white healthy teeth

Tipuri de coroane dentare în funcție de utilitate

Coroanele dentare pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, nu doar materialul din care sunt confecționate. Astfel, acestea pot fi împărțite și după scopul utilizării în stomatologie. Astfel, există:

  • coroanele parțiale - acoperă o parte din suprafața dintelui;
  • coroanele totale - acoperă întregul dinte;
  • coroanele solo - acestea sunt aplicate pe un singur dinte;
  • coroane solidarizate - constă într-o lucrare formată din mai multe coroane, lipite între ele. 

Coroane provizorii

Coroanele provizorii sunt utilizate în cadrul diferitelor tratamente stomatologice, precum tratamentul de canal sau implantul dentar. Rolul acestora este de a proteja structura dintelui în timpul masticației. Majoritatea coroanelor dentare provizorii sunt alcătuite din compozit, dar pot fi confecționate și din ceramică. Acestea se poartă pentru o perioadă de cel puțin 2 săptămâni. 

Coroane definitive

Coroanele definitive sunt realizate din materiale rezistente, precum ceramica sau zirconiul. Acestea au o durabilitate de aproximativ 15-20 de ani. Rezistența acestora depinde foarte mult de îngrijirea lor. Acestea redau aspectul estetic plăcut și funcționalitatea dinților naturali, contribuind la realizarea procesului de masticație și de vorbire.

Cum alegem tipul coroanei în funcție de nevoi?

Alegerea tipului potrivit de coroană dentară se face întotdeauna în funcție de nevoile pacientului. Astfel, în timpul consultului medical se iau în considerare următoarele aspecte:

  • locația dintelui care necesită restaurare;
  • funcționalitatea acestuia;
  • preferințele estetice;
  • bugetul pacientului.

Coroana dentară dinți față 

Dinții frontali necesită coroane dentare care imită perfect aspectul natural al dinților naturali și care sunt durabile în timp, ca urmare a forței mari masticatorii din această zonă. De aceea, se preferă coroanele din zirconiu, dar pot fi utilizate și cele din ceramică.

Coroane dinți laterali  

Dinții laterali sunt supuși unei presiuni crescute în timpul masticației. Prin urmare, este necesar a alege materiale durabile, precum zirconiul sau ceramica pe structură metalică.

Coroanele dentare - avantaje & dezavantaje 

Coroanele dentare sunt însoțite de numeroase beneficii, dar ca orice procedură implică și unele dezavantaje. Printre avantajele coroanele dentare se află:

  • oferă protecție dinților deteriorați;
  • participă la realizarea corectă a masticației și articularea cuvintelor;
  • asigură un aspect estetic plăcut;
  • sunt personalizate pentru a se potrivit formei, culorii și mărimii dinților fiecărui pacient;
  • sunt confortabile;
  • sunt biocompatibile și nu dau reacții alergice.

Riscurile asociate procedurii de aplicare a coroanelor dentare sunt prezente, dar nu sunt frecvente, fiind întâlnite doar la o mică proporție dintre pacienți. Printre acestea se află:

  • sensibilitatea dentară - adesea în primele săptămâni;
  • se pot fractura în timp;
  • bacteriile se pot acumula sub coroana, conducând la carii dentare, dacă nu sunt aplicate corect. 

Este important de precizat că riscurile asociate coroanelor dentare pot fi evitate dacă lucrarea este realizată de un medic stomatolog cu experiență. De asemenea, pentru a evita apariția riscurilor este indicat a respecta indicațiile medicului și a acorda atenție igienei cavității bucale.

Young female patient having dental procedure at the orthodontist

Etapele tratamentului cu coroane dentare 

Tratamentul cu coroane dentare implică mai multe etape. Parcurgerea fiecărei etape este importantă pentru a te asigura că dintele afectat este corect restaurat și că rezultatul final este durabil și estetic. 

În cadrul primei consultații, medicul stomatolog examinează dintele afectat pentru a determina care este soluția de tratament potrivită. Ulterior, sunt realizate radiografii pentru a evalua sănătatea rădăcinii dintelui și a osului adiacent.

Dacă se stabilește că aplicarea coroanei dentare este cea mai bună soluție de tratament, se începe cu pregătirea dintelui. Această etapă presupune îndepărtarea unui strat subțire, de câțiva milimetri din smalțul dentar, pentru a putea fi aplicată coroana. 

Când dintele este pregătit, medicul stomatolog realizează o amprentă a acestuia pentru crearea unui model cât mai exact al dintelui, cu scopul de a realiza coroana dentară. La nivelul dintelui se aplică o coroană dentară provizorie, ce are ca scop protejarea acestuia până la finalizarea tratamentului. 

În cadrul următoarei vizite la medicul stomatolog, coroana provizorie este îndepărtată. Pe suprafața dintelui se aplică coroana definitivă. Intervalul dintre cele două vizite poate fi de 1-2 săptămâni, în funcție de rapiditatea cu care lucrează laboratorul. 

Întrebări frecvente despre coroane dentare 

Este dureros să-mi pun coroane dentare?

Montarea unei coroane dentare nu ar trebui să fie dureroasă, datorită utilizării anesteziei locale în timpul procedurii. După ce efectul anesteziei trece, este posibil să simțiți o ușoară sensibilitate sau disconfort în zona tratată, care se remite în câteva zile. 

Cât va rezista o coroană dentară? 

Durata de viață a unei coroane dentare variază în funcție de materialul din care este realizată și de îngrijirea orală a pacientului. În general, coroanele dentare pot rezista între 10 și 15 ani sau chiar mai mult. Printre factorii care contribuie la durabilitatea coroanelor dentare se află:

  • o bună igienă orală;
  • respectarea vizitelor stomatologice periodice;
  • evitarea alimentelor dure;
  • tratarea bruxismului;
  • evitarea deschiderii capacelor, introducerii în cavitatea bucală a creioanelor, a pixurilor.

Coroanele dentare se îngălbenesc?

În majoritatea situațiilor, coroanele dentare confecționate din zirconiu sau ceramică se îngălbenesc mult mai greu comparativ cu dinții naturali. Unele alimente predispun la apariția petelor, de aceea este indicat a le consuma cu moderație și a te spăla bine pe dinți după ce le consumi.

Cum se schimbă igiena orală dacă port coroană dentară?

Igiena orală a persoanelor ce poartă coroane dentare respectă aceleași principii de bază:

  • spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi;
  • utilizarea unui periuțe de dinți cu peri moi;
  • folosirea aței dentare, a dușului bucal;
  • clătirea cavității bucale cu apă de gură antibacteriană.

Este important a nu utiliza paste de dinți pentru albire cu particule abrazive. Acestea pot produce zgârieturi la nivelul coroanelor și pot reduce rezistența acestora în timp. Astfel de paste de dinți nu sunt indicate nici pentru dinții naturali. 

Ce fac dacă nu mi se potrivește coroana?

Dacă simți disconfort la nivelul coroanei dentare este important a comunica cu medicul în cea mai scurtă perioadă de timp. În cabinet, medicul poate potrivi coroana, astfel încât să îți fie comodă. Nu încerca să potrivești coroana acasă, deoarece pot apărea complicații severe. 

Există alimente interzise dacă am coroane dentare?

Poți consuma marea majoritate a alimentelor, dar ca și în cazul dinților naturali, unele dintre acestea nu sunt indicate:

  • alimentele dure (nuci, semințe);
  • caramelele;
  • bomboanele;
  • popcorn-ul.

Este important ca în primele zile de la aplicarea coroanei dentare, să consumi alimente moi, aflate la temperatura camerei. Alimentele mai dure, precum merele, este indicat a le porționa în bucăți mai mici și a evita mușcarea directă a acestora. 

Sănătatea orală este esențială pentru bunăstarea generală, iar coroanele dentare reprezintă o soluție eficientă pentru a restaura funcționalitatea și estetica zâmbetului. De la protecția împotriva deteriorării dintelui, la îmbunătățirea încrederii în sine, beneficiile coroanelor dentare sunt multiple și valoroase. Înțelegem că decizia de a opta pentru o coroană dentară poate veni cu multe întrebări și îngrijorări, de aceea la Dental Clinic Angelescu găsești o echipă de medici profesioniști și cu o experiență bogată pentru a te ghida pas cu pas spre un zâmbet frumos și sănătos. Programează-te la o consultație și redescoperă bucuria unui zâmbet strălucitor! 

Sursa foto: freepik

Bibliografie:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns, accesat la data 30.07.2024;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/find-care/articles/dentists/dental-crown#the-procedure, accesat la data 30.07.2024;
  • www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/getting-a-dental-crown-1059036, accesat la data 30.07.2024.
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Coroană prov. acrilică(SCUTAN)
100
Coroană acrilică PMMA
300
Coroană metalică
300
Coroană metalo-compozit
350
Coroană metalo-ceramică Ivoclar
850
Coroană integral ceramică
1600
Coroană ceramică pe zirconiu
1600
Coroană zirconiu monolitic
1400
Coroană provizorie pe implant
650
Cor MC pe implant cimentata (bont inclus)
1600
Cor MC pe implant înșurubată (bont inclus)
1800
Coroana zr-ceramica pe bont din titan (inclus)
2000
Coroana zr-ceramica pe bont hibrid (inclus)
2600
Recimentare coroana
50
Ablație coroană metalică
90 /element

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.