Proteza dentara mobila in Cluj - Tipuri, Avantaje & Pret
Proteza dentară mobilă reprezintă o soluție excelentă pentru pacienții care și-au pierdut dinții. Această variantă de tratament vine în sprijinul persoanelor care vor să scape de complexe și care doresc să își redobândească capacitatea de a mânca, de a vorbi și de a zâmbi.
Este important de știut că proteza dentară mobilă este personalizată în funcție de obiectivele pacientului. Costurile acesteia diferă în funcție de materialul din care este confecționată, însă reprezintă o variantă mai accesibilă decât dantura fixă pe implanturi.
Ce este proteza dentară mobilă
Protezele mobile sunt dinți protetici realizati din materiale precum acril și metal, care se plasează peste gingii și/sau peste dinții rămași pentru a conferi un aspect îmbunătățit pacientului și pentru a afișa un set complet de dinți. Protezele mobile dentare ajută, de asemenea, pacienții cărora le lipsesc majoritatea dinților, să mestece alimente și să aibă o pronunție optimă atunci când vorbesc. Cu toate acestea, este posibil să nu muște la fel de eficient ca dinții naturali ai pacientului sau ca dinții ficși pe implanturi.
Protezele dentare trebuie îndepărtate din gură pentru a le curăța și, eventual, în timpul somnului, spre deosebire de protezele fixe. Cea mai bună proteză dentară mobilă va fi aleasă la recomandarea medicului.
Există două tipuri de proteze dentare mobile:
- proteză dentară mobilă totală – un set complet de dinți falși pentru maxilarul superior sau inferior, sau ambele
- proteză dentară mobilă parțială – înlocuiri detașabile pentru doar unul sau câțiva dinți.
Cum și din ce sunt alcătuite protezele dentare mobile
Majoritatea protezelor dentare mobile sunt realizate din rășină acrilică de polimetilmetacrilat. Proteza dentară mobilă parțială sau totală constă dintr-o bază de culoarea gingiei, făcută din rășină plastică, care se potrivește peste creasta alveolară rămasă, care susținea anterior dinții.
Cum știi că ai nevoie de o proteză dentară mobilă
Protezele dentare mobile sunt recomandate pacienților care și-au pierdut dinții parțial sau total. De obicei, aceste persoane se confruntă cu dificultăți de vorbire, de masticație și suferă din cauza aspectului vizibil îmbătrânit.
Cât costă o proteză dentară mobilă?
Prețuri proteză dentară mobilă variază în funcție de:
- materialul de proteză folosit: rășină acrilică, porțelan sau rășină compozită. Rășina acrilică este cel mai comun material folosit pentru fabricarea protezelor dentare datorită accesibilității și durabilității sale. Porțelanul, pe de altă parte, este mai scump, dar oferă un aspect mai natural și este mai puțin probabil să se păteze. Rășina compozită este un material mai nou, care este, de asemenea, este mai puțin costisitor decât porțelanul, dar oferă beneficii similare.
- numărul de dinți pierduți și tipul de proteză necesară: în general, cu cât trebuie înlocuiți mai mulți dinți, cu atât tratamentul va fi mai costisitor
- complexitatea tratamentului: dacă un pacient necesită lucrări stomatologice extinse înainte de a primi proteze dentare, cum ar fi o extracție dentară sau adiție de os , costul poate crește din cauza procedurilor adăugate.
Proteză dentară mobilă - Preț
Tipuri de proteze dentare mobile
Proteza dentară mobilă poate să fie totală sau parțială, în funcție de câți dinți a pierdut pacientul. De asemenea, poate să difere și materialul din care este confecționată proteza.
Proteza mobilă totală
Proteza mobilă totală este realizată dintr-o bază de plastic roz sau de culoarea gingiei care se potrivește exact gingiilor pacientului. Dinții artificiali sunt fixați pe această bază, iar proteza se poate îndepărta fără ajutorul stomatologului.
Acest tip de proteză este utilizat atunci când pacientul și-a pierdut fie dinții de pe arcada superioară, arcada inferioară, fie de pe ambele arcade.
Există două tipuri de proteze mobile totale: proteze dentare imediate și convenționale.
Proteza mobilă scheletată
Proteza mobilă scheletată este o proteză parțială ancorată pe dinții naturali, mai degrabă decât pe implanturi, care necesită îndepărtarea și curățarea zilnică. Această variantă de tratament este una optimă pentru pacienții care se confruntă cu pierderi dentare semnificative, deci nu totale, și care nu sunt candidați pentru implanturi din cauza contraindicațiilor.
Proteza flexibilă din silicon
Proteza dentară mobilă silicon este o soluție eficientă și rapidă pentru înlocuirea dinților căzuți și pentru redarea confortului optim pacientului. Acești dinți artificiali sunt personalizați și realizați în laborator pentru a se potrivi cât mai bine în cavitatea orală a pacientului.
Avantajele și dezavantajele protezei dentare mobile
Printre avantajele tratamentelor cu proteze dentare mobile se numără:
- redobândirea unui aspect optim al zâmbetului și funcționalitate îmbunătățită: unul dintre beneficiile principale ale protezei dentare este redarea zâmbetului pacientului. Protezele dentare mobile se aseamănă cu dinții naturali, iar pacientul capătă din nou încrederea de a zâmbi. Dincolo de estetică, protezele dentare îmbunătățesc semnificativ capacitatea de a mânca o varietate de alimente și de a articula clar cuvintele.
- flexibilitate pentru pacienți, datorită faptului că protezele dentare mobile se pot scoate la nevoie, fie pentru curățare, în timpul somnului sau în timpul activităților specifice, asigurând o igienă orală și un confort optim.
- tratament non-invaziv: spre deosebire de alte tratamente dentare, cum ar fi implanturile, protezele dentare nu necesită intervenție chirurgicală
- personalizare și confort: protezele dentare sunt personalizate pentru a se potrivi formei gurii unei persoane, iar medicul specialist ia toate măsurile pentru confort și siguranță sporită.
Chiar dacă protezele dentare mobile sunt o soluție populară, există și câteva dezavantaje de care pacienții trebuie să țină cont atunci când iau în calcul această variantă:
- perioada de acomodare poate fi o provocare: disconfortul inițial, senzația de voluminitate, dificultatea de a vorbi sau provocările în timpul mesei sunt frecvente. Cu toate acestea, cu timp și îndrumări, majoritatea utilizatorilor se adaptează bine.
- întreținere: îngrijirea adecvată este esențială pentru proteze. Acestea au nevoie de curățare regulată pentru a preveni acumularea de bacterii și mirosul neplăcut. În plus, pe măsură ce forma gurii se schimbă în timp, protezele dentare ar putea necesita ajustări pentru a asigura o potrivire perfectă.
- potenţial de deteriorare: protezele dentare sunt destul de fragile. Există întotdeauna riscul ca acestea să cadă, să fie crăpate sau deteriorate. Controalele regulate pot ajuta la identificarea uzurii înainte ca aceasta să devină o problemă semnificativă.
- preocupări privind stabilitatea: în timp ce protezele moderne sunt proiectate pentru a se potrivi bine, este posibil să nu ofere aceeași stabilitate ca soluțiile permanente precum implanturile dentare. Există potențial de mișcare, mai ales dacă nu sunt montate corect sau dacă adezivul nu este aplicat corespunzător.
Ce presupune tratamentul cu proteză dentară mobilă
Tratamentul cu proteză dentară mobilă este unul relativ simplu, atunci când este efectuat de un specialist. Include câteva etape, iar apoi procesul de acomodare.
Pregătirea inițială
Specialistul evaluează starea pacientului și, dacă este cazul, efectuează extracții pentru dinții compromiși. Această etapă este una foarte importantă, deoarece cavitatea bucală trebuie să fie pregătită pentru inserarea protezei mobile.
Obținerea amprentelor dentare
Pentru a lua amprenta, stomatologii plasează materialul de turnare în tăvi din plastic sau metal pentru a se potrivi peste dinții pacientului. În funcție de nevoile specifice, se poate amprenta arcada superioară, cea inferioară sau ambele.
Confecționarea mulajului
Odată ce s-au luat amprentele dentare, medicul va face o matriță pentru a construi proteza care se potrivește dinților pacientului. Matrița va fi apoi trimisă la laborator pentru construcție.
Construirea protezei
Proteza dentară mobilă se realizează în laborator, iar specialiștii stabilesc materialul din care se va confecționa aceasta - în funcție atât de obiectivele și particularitățile pacientului, cât și în funcție de buget.
Sesiuni de ajustare
Medicul dentist va efectua sesiuni de ajustare atunci când este necesar. Pacientul trebuie să se simtă cât mai confortabil cu proteza mobilă.
Finalizarea protezei
Proteza mobilă este finalizată în momentul în care pacientul se declară mulțumit și poate să mănânce și să vorbească fără mari dificultăți. Acesta va trebui să respecte recomandările medicului privind îngrijirea și curățarea protezei și a cavității orale.
Întrebări frecvente despre proteza dentară mobilă
Cum se îngrijește proteza dentară mobilă?
Clătiți cu atenție proteza dentară sub apă rece, apoi frecați atât interiorul, cât și exteriorul cu peria pentru proteze folosind doar apă rece. Nu utilizați săpun, produse de curățare pentru proteze sau pastă de dinți. Puneți cu grijă proteza pe blat și clătiți ușor gura folosind doar produse recomandate de medicul stomatolog.
Care este durata de viață a unei proteze dentare mobile?
Durata de viață a unei proteze dentare mobile este de aproximativ 5 ani dacă pacientul o îngrijește și curăță corespunzător. După această perioadă, osul se atrofiază și este nevoie de o altă proteză personalizată.
Cât timp durează să mă obișnuiesc cu o proteză dentară mobilă?
Majoritatea pacienților se acomodează cu proteza dentară mobilă după aproximativ o săptămână. În unele cazuri poate să dureze chiar și o lună.
Cât de des ar trebui schimbată proteza dentară mobilă?
Se recomandă schimbarea protezei dentare mobile o dată la 5 ani sau chiar mai repede dacă medicul recomandă.
Pot mânca orice dacă am o proteza dentară mobilă?
Proteza dentară mobilă este eficientă pentru pacienții care și-au pierdut dinții, însă aceasta nu este la fel de funcțională ca implanturile. Astfel, se recomandă evitarea alimentelor tari, care ar putea conduce la deteriorarea protezei.
Bibliografie:
https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/removable-dentures
https://allondental.com/removable-denture/
Sursa foto: Unsplash
Tarife
Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.
Ai întrebări despre tarifele noastre?
Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.